Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για τα βρεφικά γεύματα;

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για τα βρεφικά γεύματα;

Απαντά η Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr

Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύω τα γεύματα τις μικρής μου (είναι 6μιση μηνών), ώστε να αλλοιώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο τα θρεπτικά συστατικά τους;

Δεν έχω ατμομάγειρα και για το δικό μας φαγητό χρησιμοποιώ πολύ τη χύτρα λόγω οικονομίας χρόνου. Για το μωράκι υποθέτω ότι κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται.

Είναι αλήθεια ότι αν βράζω τα λαχανικά και το κρέας θα πρέπει να γίνεται σε σύντομο χρόνο, με χαμηλή θερμοκρασία λίγο νερό και κλειστό το καπάκι; Είναι καλύτερα αν τα λαχανικά τα βάζω σε καλαθάκι να βράσουν στον ατμό;

Ευχαριστώ πολύ!
Χριστίνα Μ., Αθήνα

Αγαπητή Χριστίνα καλή χρονιά!

Το μαγείρεμα και ο τρόπος παρασκευής των γευμάτων όντως επηρεάζει την απόδοσή τους σε θρεπτικά συστατικά.

Σαφώς πιο ευπαθή είναι τα λαχανικά στο σημείο αυτό. Τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή των βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας και πολλά από αυτά μπορεί να χαθούν από τεχνικές μαγειρικής παρασκευής όπως το τηγάνισμα.

Δηλαδή τα λαχανικά είναι καλύτερα να είναι εποχής, να πλένονται πολύ καλά και να μαγειρεύονται στον ατμό. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται πολλά θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το καρότο.

Όπως αναφέρεις, είναι μια έξυπνη τεχνική η τεχνική με το καλαθάκι όπου τα λαχανικά ουσιαστικά βράζουν στον ατμό. Δε χρειάζεται υπερβολικό βράσιμο ή ψήσιμο για να είναι νόστιμα ή μαλακά.

Επιπλέον, καλό θα είναι πρώτα να τα πλένεις και μετά τα τεμαχίζεις, γιατί πολλά συστατικά μπορεί να χαθούν αν γίνεται το αντίστροφο. Επίσης, χρήσιμο είναι να κρατάς το ζωμό από το βράσιμο των λαχανικών και πιθανόν να το χρησιμοποιήσεις σε σούπες για τη μικρή σου.

Το κρέας μπορείς να το βράζεις σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσει. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις τα λαχανικά στο ίδιο σκεύος αφού έχει αρχίσει να βράζει το κρέας.

Γνωρίζεις σίγουρα πως τα γεύματα είναι ανάλατα, είναι πολύ σημαντικό στο παιδί να μη λαμβάνει επιπρόσθετο αλάτι πέρα από αυτό που φυσικά περιέχεται στα τρόφιμα.

Εύχομαι να βοήθησα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *