Είναι 23 μηνών και θέλει να είναι κολλημένη στο στήθος, συνεχώς!

Είναι 23 μηνών και θέλει να είναι κολλημένη στο στήθος, συνεχώς!

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών που εξακολουθεί και θηλάζει κατά βούληση. Δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ούτε πιπίλα ούτε μπιμπερό, για όλα η λύση είναι το στήθος. Ποτέ δεν είχαμε καθιερώσει ωράρια και μέχρι σήμερα θηλάζει όποτε θέλει και το χρειάζεται. Είμαστε όλη μέρα μαζί και τώρα τελευταία έχουμε συμφωνήσει στο να θηλάζουμε μόνο στο σπίτι και όχι έξω μιας και είμαστε πιο άνετες και οι δύο. Και έχει λειτουργήσει θετικά.

Εδώ και κανα μήνα όμως νιώθω ότι θέλει να είναι κολλημένη στο στήθος, συνεχώς, κάθε 5 λεπτά, είναι σαν να έχουμε ξαναγυρίσει στους πρώτους μήνες του αποκλειστικού θηλασμού παρόλο που τρέφεται κανονικά και δεν θεωρώ ότι είναι κάποιο δόντι.

Αναρωτιέμαι απλά πως θα μπορούσα να το χειριστώ, αν είναι φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία να περνάνε αυτή την κρίση, γιατί παρόλο που δεν έχουμε σκοπό να αποθηλάσουμε βίαια, η αλήθεια είναι ότι με έχει κουράσει κάπως ο θηλασμός τελευταία. Βέβαια δεν της το δείχνω ούτε της το λέω, αλλά το πιο πιθανό είναι να το έχει νιώσει.

Αν έχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε, θα με βοηθούσατε ιδιαίτερα.
Σας ευχαριστώ!!
Μαρία Μ., Βαρκελώνη

Αγαπητή Μαρία,

μπράβο για τις προσπάθειές σου έως τώρα.

Ο θηλασμός σε αυτήν την ηλικία είναι συχνά έντονος, παρά τις διαφορετικές προσδοκίες. Τα νήπια αγαπούν να περνούν ώρες θηλάζοντας, δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό από τη δική τους πλευρά. Οπωσδήποτε όμως όλα είναι θέμα ισορροπίας.

Αυτά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι: Να περνάει ώρα της ημέρας με άλλους ανθρώπους που τη φροντίζουν (μπαμπά, γιαγιά κλπ). Να νιώθεις και να προλαβαίνεις τις στιγμές που έρχεται η επιθυμία της για στήθος – για παράδειγμα να της δίνεις έγκαιρα φαγητό εάν πλησιάζει η πείνα, παιχνίδια καινούργια εάν νιώθεις να αρχίζει να βαριέται κλπ. Και να της μιλάς για τα πράγματα που πρέπει να κάνεις όπως και για το θηλασμό. Περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες επίσης βοηθούν.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *