Ο ΠΟΥ επιμένει! Αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες

Ο ΠΟΥ επιμένει! Αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες

www.mitrikosthilasmos.com

Μετά από τη δημοσίευση βρετανικής έρευνας που θέλει τον 6μηνο θηλασμό να βλάπτει τα βρέφη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με πρόσφατη δήλωσή του επιμένει: “Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για έξι μήνες είναι το καλύτερο για τα μωρά παντού!”

Συνιστά στις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάπτυξη και υγεία τους και στη συνέχεια να δώσουν θρεπτικές στερεές τροφές συμπληρωματικά του θηλασμού ο οποίος θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή και περισσότερο!

Η τελευταία συστηματική ανασκόπηση* των στοιχείων σχετικά με το θέμα αυτό δημοσιεύτηκε το 2009. Οι διαπιστώσεις της επανεξέτασης -η οποία περιελάμβανε δύο ελεγχόμενες μελέτες και άλλες 18 μελέτες που διεξάγονται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες- στηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις του ΠΟΥ.

Τα πορίσματα της συστηματικής ανασκόπησης δείχνουν ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός των βρεφών -μόνο με μητρικό γάλα και όχι άλλα τρόφιμα ή υγρά- για έξι μήνες έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αποκλειστικό θηλασμό για 3-4 μήνες, ακολουθούμενο από μικτό θηλασμό.

Τα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικής λοίμωξης για το μωρό, πιο γρήγορη απώλεια βάρους της μητέρας μετά τον τοκετό και την καθυστερημένη επιστροφή της έμμηνου ρύσης.

Κανένας μειωμένος κίνδυνος άλλων μολύνσεων ή αλλεργικών νοσημάτων δεν έχει αποδειχθεί, δεν έχουν τεκμηριωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη με αποκλειστικό θηλασμό για έξι μήνες, αλλά ένα μειωμένο επίπεδο σιδήρου έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες τοποθετήσεις αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα και έχει μια διαδικασία για την περιοδική επανεξέταση των συστάσεων. Οι συστηματικές αναθεωρήσεις που συνοδεύονται από μια αξιολόγηση της ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για να αναθεωρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως σκοπό να εξασφαλίσουν ότι οι συστάσεις βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και είναι απαλλαγμένες από τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Δείτε την πρωτότυπη δήλωση του ΠΟΥ εδώ

* (“Βέλτιστη διάρκεια του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού (Review)”,
Kramer MS, Kakuma R. Η Cochrane Library, 2009, Τεύχος 4)

Είναι προφανές πως πίσω από τη βρετανική έρευνα κρύβονται συμφέροντα! Ευτυχώς με τη δήλωσή αυτή ο ΠΟΥ το λέει ξεκάθαρα κι έτσι μπορούν οι μητέρες όλου του κόσμου να συνεχίσουν να θηλάζουν -για όσο επιθυμούν- τα μωρά τους χωρίς να επηρεάζονται, να δυσπιστούν, να πανικοβάλλονται και να νομίζουν πως τα βλάπτουν!
H ομάδα του mitrikosthilasmos

Photo: sxc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *