Απορίες για τον φυσιολογικό αποθηλασμό

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον τρόπο που εξασκείτε το λειτούργημά σας!

Έχω μια κόρη 18 μηνών την οποία θηλάζω ακόμη μέχρι σήμερα και δεν έχω σκοπό να απογαλακτίσω άμεσα.

Διαβάζω με ενδιαφέρον τόσο τις δικές σας απαντήσεις όσο και των υπόλοιπων IBCLC’s, στα ερωτήματα των αναγνωστών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχω βρει απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα που με απασχολεί.

Μέχρι πότε “πρέπει” να θηλάζει μια μητέρα το παιδί της; Το ερώτημά μου δεν με απασχολεί, γιατί σκοπεύω να αποθηλάσω σύντομα, ούτε με αφορά να μάθω μια ακριβή χρονική στιγμή. Περισσότερο με ενδιαφέρει να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο είδος στο θέμα της γαλουχίας.

Αν λοιπόν, δεν υφίσταντο κανένας λόγος που θα με υποχρέωνε να αποφασίσω εγώ για τον αποθηλασμό της κόρης μου, πως θα γινόταν αυτό; Mε τη δική της βούληση;

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις πάνω στο θέμα του πότε πρέπει να αποθηλάζει ένα παιδί, και μέχρι τώρα δεν έχω γνωρίσει αρκετές μητέρες που να επέτρεψαν στα παιδιά τους να πάρουν εκείνα την απόφαση να αποθηλάσουν όταν νιώσουν έτοιμα, με αποτέλεσμα να μη μπορώ να διακρίνω ποια είναι η φυσιολογική εξέλιξη της γαλουχίας.

Επίσης οι περισσότερες συζητήσεις επικεντρώνονται στην εδραίωση και διατήρηση της γαλουχίας, και σπάνια στην ιδανικότερη στιγμή που θα αποθηλάσει ένα παιδί.

Και κάτι ακόμα που με απασχολεί: αντιλαμβάνομαι πως όταν ένα παιδί αποθηλάσει “φυσιολογικά” δεν έχει ανάγκη να καταναλώσει ξανά το γάλα κανενός θηλαστικού για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πότε ορίζεται αυτό χρονικά; Μέχρι πότε χρειάζεται ο άνθρωπος να πίνει γάλα (έστω και όχι αυτό του είδους του); Και αντίστροφα, αν κάποιο παιδί διακόψει τη γαλουχία, από ποια και εώς ποια ηλικία θα πρέπει να συνεχίζει να πίνει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος (formula);

Τέλος, πότε είναι ο οργανισμός του παιδιού έτοιμος να μεταβεί στη κατανάλωση φρέσκου γάλακτος (αγελαδινού, κατσικίσιου), αντικαθιστώντας τη formula;

Ευχαριστώ πολύ.
Ελίνα Ζ., Γλυφάδα

Δεν υπάρχει καμία αντικρουόμενη άποψη στον επιστημονικό κόσμο στα ζητήματα που θέτετε. Είναι όλα ξεκάθαρα και απαντημένα από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, που ανασκόπησαν όλες τις γνωστές σχετικές έρευνες, άθροισαν ειδικούς στο τραπέζι και έβγαλαν συμπεράσματα.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία από το 2004 συστήνει μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον ένα χρόνο, από εκεί και έπειτα χωρίς κανένα ανώτερο όριο, για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2001 συστήνει μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, από εκεί και έπειτα χωρίς κανένα ανώτερο όριο, για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί.

Το φρέσκο γάλα μπορεί να δοθεί από την ηλικία των 12 μηνών και έπειτα.

Η δουλειά μου δεν είναι να έχω “απόψεις”, όπως και των άλλων IBCLC, αλλά να μεταφέρω στο κοινό τις επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες, ώστε να αντικρούσω πολυπληθείς αντιεπιστημονικές δοξασίες που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη σχετικά με τη γαλουχία, δυστυχώς με ευθύνη επαγγελματιών υγείας που δεν γνωρίζουν την επιστήμη τους και δρουν ως πατροπαράδοτοι μάγοι της φυλής.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *