Μπορώ να έχω φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική;

Απαντά ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τόσο απαραίτητη σε εμάς βοήθεια!

Γέννησα το μωρό μου στις 26 Απριλίου 2010 με καισαρική τομή λόγω αποκόλλησης πλακούντα. Θα μπορούσα να γεννήσω το επόμενο παιδί μου φυσιολογικά, κάτι που το θέλω πάρα πολύ;

Παναγιώτα Κ., Ταύρος

Αγαπητή Παναγιώτα,
δυστυχώς δίνεις ελάχιστες πληροφορίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά το ερώτημά σου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ορίζουν την πιθανότητα ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική. Καταρχήν η ηλικία σου -είσαι κάτω από 35 ετών; έχεις μυωπία; έχεις ή είχες ινομύωμα στη μήτρα; έχεις υποστεί άλλες επεμβάσεις; κ.λπ.

Όλα αυτά θα έδιναν τη δυνατότητα μιας γενικής τουλάχιστον απάντησης στο ερώτημά σου το οποίο είναι δύσκολο να απαντηθεί με σαφήνεια μέσα από γραπτά μηνύματα. Καλύτερα να το συζητήσεις με τον γυναικολόγο που σε παρακολουθεί και γνωρίζει το πλήρες ιστορικό και την κλινική σου εικόνα γενικότερα.

Χαιρετώ και πάλι.
Κύριε Αγγελόπουλε έχετε δίκιο, δεν έδωσα καμία πληροφορία.
Είμαι 25 χρονών και ποτέ δεν είχα ούτε μυωπία, ούτε ινομυώματα, επίσης δεν έχω ποτέ υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, γενικότερα δεν έχω κανένα πρόβλημα υγείας, η εγκυμοσύνη μου ήταν άψογη, δεν είχα ούτε μία ζαλάδα καθ’ όλη τη διάρκειά της και πήρα μόνο 9 κιλά.

Ο γιατρός μου ήταν σίγουρος ότι θα γεννήσω φυσιολογικά (είναι και ο ίδιος υπέρ του φυσιολογικού τοκετού), ξεκινήσαμε για φυσιολογικό τοκετό αλλά η μήτρα δεν έκανε συσπάσεις, επιπλέον το μωρό άρχισε να χάνει σφυγμούς, έτσι αποφασίστηκε η καισαρική, όπου ανακαλύφθηκε η αποκόλληση, δεν είχα κανένα πόνο. Ξέχασα να αναφέρω ότι πήγα στο μαιευτήριο τυχαία και ανακαλύψαμε ότι είχαν σπάσει τα νερά χωρίς να το καταλάβω.

Ο γιατρός μου είπε μόνο καισαρική από εδώ και πέρα γιατί είναι επικίνδυνο. Εγώ όμως θα ήθελα φυσιολογικό γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ καλύτερο για εμένα και το μωρό. Θα ήθελα να γνωρίζω εάν υπάρχει επικινδυνότητα και σε τι βαθμό.

Ευχαριστώ πάρα πολύ! 

Αγαπητή Παναγιώτα,

όπως σου είπα και την προηγούμενη φορά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ορίζουν την πιθανότητα ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική.

Ένας από αυτούς είναι η καλή σου υγεία. Ένα γενικό check-up, αιματολογικές εξετάσεις που θα δείξουν αν έχεις αναιμία ή όχι, καθώς και έλεγχος της μήτρας ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν ούτε καν πυρήνες ινομυωμάτων (εφόσον είχε υποστεί αδράνεια) είναι απαραίτητα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στους δύο τοκετούς.  
Θα πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γι’ αυτό επιμένω, να συζητήσεις τους προβληματισμούς σου με τον προσωπικό σου γυναικολόγο που θα αποφασίσει εφόσον η νέα εγκυμοσύνη σου δεν αντιμετωπίσει προβλήματα, αν και κατά πόσο θα μπορέσει να καταλήξει σε φυσιολογικό ή όχι τοκετό.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *