Εισαγωγή στερεών τροφών και ανάπτυξη

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας,
η κόρη μου είναι 7μιση μηνών και θηλάζει. Ξεκίνησε τροφές στους 5μιση μήνες με φρούτα, κατόπιν στους έξι λαχανικά, στους 7 μοσχάρι και κοτόπουλο και πριν από λίγες μέρες βάλαμε και το τρίτο γεύμα ρύζι που αλέθω μόνη μου ή γλυκοπατάτα ή κεχρί.

Θα ήθελα να δίνω στη μικρή ποικιλία τροφών γιατί όπως το σκέφτομαι απλοϊκά εγώ όσα περισσότερα τρόφιμα, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, ο παιδίατρος μου επιμένει στα μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πατάτα, κολοκύθι, καρότο, κρέας, φαρίν λακτέ και παιδικό γιαουρτάκι από τον άλλο μήνα και για όλο τον πρώτο χρόνο.

Να σημειώσω εδώ ότι η ποσότητα που τρώει σε κάθε γεύμα είναι πολύ μικρή περίπου 8 κουταλάκια, χωρίς ποτέ να ανοίγει το στόμα της από μόνη της. Ανεξαρτήτως συνδυασμού τροφών για να φάει πρέπει να την κάνω να γελάει για να της βάλω το κουτάλι στο στόμα. Γυρίζει και το κεφάλι της αλλού κάποιες φορές, αλλά όταν της το βάζω στο στόμα το τρώει.

Ο παιδίατρος ανησυχεί γιατί το μωρό παίρνει όλο και λιγότερο βάρος και επιμένει να δώσω κρέμες εμπορίου και να προσθέσω στο φαγητό λίγο αλατάκι για να νοστιμίσει ώστε να φάει περισσότερο, ενώ τελευταία με ρωτάει για πόσο ακόμα σκοπεύω να θηλάσω.

Ήθελα να ρωτήσω
1.από τις μετρήσεις συντρέχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά το βάρος;
2. η ποσότητα που τρώει είναι ικανοποιητική για να μην παρουσιάσει έλλειψη σε κάποιο συστατικό;
3. όταν παρουσιάζει δυσκοιλιότητα μπορώ να δίνω βραστό μήλο με λίγο μουλιασμένο δαμάσκηνο; Ισχύει ότι τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σταφίδες κτλ) είναι ύποπτα για αλλεργίες ή επικίνδυνα για πνιγμό;
4. ο χυμός από ρόδι είναι ασφαλής για μωρά;
5. πώς να την ενθαρρύνω ώστε να το δει σαν παιχνίδι; Δεν θέλω να την πιέζω να φάει και δυστυχώς της μεταφέρω το άγχος που μου μετέφεραν κι εμένα.

Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια.
Χριστίνα Μ., Αθήνα

Αγαπητή Χριστίνα

Το παιδί σας γεννήθηκε κάτω από το 3% της καμπύλης βάρους, μέσα στους πρώτους μήνες σκαρφάλωσε πάνω από δύο καμπύλες και έφτασε στο 25%. Στους 7 μήνες ήταν στο 25%, δηλαδή μεγαλώνει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ. Μόνο με πολλή φαντασία μπορεί να βρει κανείς πρόβλημα.

Την ποσότητα την καθορίζει το ίδιο το παιδί, το τι θα φάει εσείς.

Η ηλικία της μικρής σας είναι ανεκτίμητο παραθυράκι ευκαιρίας για να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις. Κατά τους επόμενους μήνες πρέπει να δοκιμάσει οτιδήποτε πωλείται από ένα μανάβικο.

Οι ερωτήσεις σας βρίσκουν λεπτομερή απάντηση στις 180 σελίδες του βιβλίου μου “Για μια άλλη προσχολική διατροφή”.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *