Διατροφική ποικιλία νηπίου

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα,
λέγομαι Κατερίνα και έχω μία κορούλα 13 μηνών η οποία θήλασε ελεύθερα και αποκλειστικά για παραπάνω από 6 μήνες και συνεχίζει να θηλάζει αρκετές φορές το 24ωρο αν και τρώει και στέρεες τροφές.

Συνήθως θηλάζει το πρωί μόλις ξυπνήσει, το μεσημέρι μετά το φαγητό της για να την πάρει ο ύπνος και το βράδυ πριν κοιμηθεί, κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να ξυπνήσει και να αναζητήσει να θηλάσει συνήθως όμως απλά και μόνο για να ξανακοιμηθεί.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τα εξής:
1) τρώει κάθε μέρα 1 μπανάνα ή μία φρουτόκρεμα από 1 μήλο 1 αχλάδι και 1 πορτοκάλι το μεσημέρι τρώει κριθαράκι βρασμένο σε ζωμό από λαχανικά, κοτόπουλο, μοσχάρι, κατσικάκι ή ψάρι αλλά τρώει μόνο ζυμαρικό και καρότα, το κρέας δεν το θέλει ούτε σε κιμά. Το απόγευμα τρώει πάλι φρούτο ή φαγητό ή λίγο τοστ μόνο με τυρί. Είναι σωστή η διατροφή της; Στην εξέταση στον 12ο μήνα ήταν 9500 kg και 82 cm.

2) το δεύτερο ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι τι άποψη έχετε για τον θηλασμό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και το tandem nursing, υπάρχει φόβος να μην τρέφεται το έμβρυο σωστά;

Σας ευχαριστώ πολύ
Κατερίνα Δ., Πεταλίδι Μεσσηνίας

Αγαπητή Κατερίνα,

η ανάπτυξη της μικρής σας δείχνει φυσιολογική.

Η διατροφική της ποικιλία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με τα στοιχεία που δίνετε, απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και εκτίμηση από παιδίατρο. Εάν υπάρχει ανησυχία ότι η μικρή δεν παίρνει αρκετό σίδηρο, θα πρέπει να γίνει αιματολογικός έλεγχος.

Θα πρέπει να ενθαρρύνετε προόδους στην διατροφική της ανάπτυξη, ένα θέμα για το οποίο θα βρείτε πολλά στο βιβλίο μου “Για μια άλλη προσχολική διατροφή“.

Το tandem nursing δεν έχει συνδεθεί στις επιστημονικές έρευνες με αρνητικές συνέπειες για το καινούργιο έμβρυο ή παιδί. Αυτός που θέλει προσοχή είναι η μητέρα, να έχει καλή διατροφή και προσεκτική ζωή για να μην υπάρχει επίπτωση στην ίδια. Και η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός προστατεύουν το παιδί, εν ανάγκη και εις βάρος του οργανισμού της μητέρας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *