Θέλει μόνο τη μαμά… είναι φυσιολογικό;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Η μικρή μου είναι πλέον 6μιση μηνών και συνεχίζουμε με τον θηλασμό χωρίς προβλήματα. Αντίθετα, με τον ύπνο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας εδώ και 2 μήνες προτιμά να κοιμάται στο sling για να με νοιώθει κοντά της και σπάνια κοιμάται στο καρότσι της, στο οποίο ακόμα κι αν κοιμηθεί θα είναι για πολύ λίγο. Για να αποκοιμηθεί θα πρέπει να την κάνω βόλτες για να χαλαρώσει με το λίκνισμα και να κοιμηθεί.

Τον τελευταίο μήνα έχει αλλάξει συμπεριφορά και ως προς τον βραδινό ύπνο. Αποκοιμιέται στο κρεβάτι μας και αν προσπαθήσω να την βάλω στην κούνια της ή αν φύγω από δίπλα της, συνήθως ξυπνάει και κλαίει, είτε αμέσως, είτε μετά από λίγη ώρα.

Και τέλος, έχει αλλάξει συμπεριφορά και ως προς τους άλλους. Ενώ ήταν πολύ φιλικό μωρό με όλο τον κόσμο, τώρα δύσκολα αφήνει να την πάρουν αγκαλιά και αν με χάσει από το οπτικό της πεδίο κλαίει.

Είναι φυσιολογική η συμπεριφορά του μωρού μου; Είναι σωστό για την ανάπτυξη της να κοιμάται 3-4 ώρες την ημέρα σε sling;

Πολλοί μου λένε ότι είναι προσκολλημένη πάνω μου, ότι θα υποφέρει σε 3 μήνες που θα επιστρέψω στη δουλειά και ότι κακώς την μαθαίνω έτσι. Είναι το πρώτο μου μωρό και φοβάμαι μήπως τα κάνω όλα λάθος…
Χριστίνα Μ., Αθήνα

Αγαπητή Χριστίνα,

είναι φυσιολογικό η μικρή σου σε αυτήν την ηλικία να εκδηλώνει άγχος αποχωρισμού και δυσκολία με καινούργια πρόσωπα. Είναι αναγκαίο παροδικό στάδιο μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου, στο οποίο η απάντηση είναι αδιαπραγμάτευτη αγάπη και απόκριση.

Ως προς τον ύπνο έχεις εδραιώσει την συνήθεια του κουνήματος, που είναι δύσκολο να κοπεί. Θα ήταν καλό να προσπαθούσες να την σταματήσεις. Αντίθετα, είναι θεμιτό το μωρό εάν χρειάζεται να κοιμάται με θηλασμό ή στο κρεβάτι των γονιών, με τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *