Τελικά βλάπτει ο 6μηνος αποκλειστικός θηλασμός;

Τελικά βλάπτει ο 6μηνος αποκλειστικός θηλασμός;


Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει επισήμως τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους επί έξι μήνες για να ωφελήσουν την υγεία τους.

Όμως, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να… ταράξει τα νερά, αμφισβητώντας την ορθότητα αυτής της θέσης, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για έξι μήνες μπορεί τελικά να βλάψει το μωρό. Έτσι, ο θηλασμός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το πολύ τους τέσσερις μήνες.

Οι ερευνητές, υπό την παιδίατρο δρα Μαίρη Φιούτρελ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του University College του Λονδίνου (UCL), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», εκτιμούν ότι τα νήπια θα πρέπει να λαμβάνουν κι άλλη στερεά τροφή (ακόμα και κρέας), εκτός από το μητρικό γάλα, νωρίτερα από τους έξι μήνες. Όπως είπαν, αν ο απογαλακτισμός καθυστερήσει, το νήπιο κινδυνεύει περισσότερο από τροφικές αλλεργίες και έλλειψη σιδήρου, ενώ μπορεί να έχει περισσότερους πόνους στην κοιλιά του.

Οι Βρετανοί ερευνητές, που προέρχονται από διάφορα σημαντικά παιδιατρικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα της Βρετανίας, ανέφεραν ότι συμφωνούν με τις παλαιότερες οδηγίες του Π.Ο.Υ., αλλά μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή τροφή, με συνέπεια το μωρό να κινδυνεύει να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, όσο πιο πρόωρα απογαλακτισθεί. Όμως, πρόσθεσαν ότι κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ο μητρικός θηλασμός θα έπρεπε να σταματά πιο νωρίς.

Οι συμβουλές του Π.Ο.Υ. έχουν βασιστεί σε 16 μελέτες από διάφορες χώρες, που συμπέραναν ότι τα μωρά τα οποία θηλάζουν αποκλειστικά επί ένα εξάμηνο έχουν λιγότερες μολύνσεις και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης. Από την άλλη όμως, ήδη πριν από τη νέα βρετανική μελέτη, υπήρχαν ενδείξεις από 33 άλλες έρευνες ότι δεν υπάρχει σαφής λόγος να μην δέχεται το νήπιο άλλη τροφή νωρίτερα και εκτιμούσαν ότι ο επί εξάμηνο αποκλειστικός θηλασμός, πιθανώς, στερεί το μωρό από άλλες θρεπτικές ουσίες.

Πάντως, εκπρόσωποι του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιάτρων και του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επίσημη οδηγία του Π.ΟΥ. και συνεχίζουν να συστήνουν στις μητέρες, αν μπορούν, τον εξάμηνο αποκλειστικό θηλασμό.

Η νέα έρευνα, πάντως, μάλλον εκνεύρισε και τις ακτιβιστικές ομάδες και οργανώσεις που μάχονται υπέρ του μητρικού θηλασμού (συμπεριλαμβανομένης της UNICEF), ενώ μάλλον θα προκαλέσει σύγχυση σε αρκετές μητέρες για το τι πρέπει να κάνουν. Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Baby Milk Action» δήλωσε ότι η νέα μελέτη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας παιδικών τροφών, κάτι που οι ερευνητές αρνήθηκαν κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι απλώς είναι υπέρ του τετράμηνου αποκλειστικού θηλασμού για καθαρά ιατρικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη αυστραλιανή έρευνα, με επικεφαλής την Γουέντι Όντι του Ινστιτούτου Έρευνας Telethon για την Υγεία του Παιδιού, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, διαπίστωσε ότι τα μωρά -κυρίως τα αγόρια- που έχουν θηλαστεί από τη μητέρα τους για τουλάχιστον έξι μήνες, έχουν αργότερα, στην ηλικία των δέκα ετών, καλύτερες επιδόσεις στο δημοτικό σχολείο (κατά 7% έως 10%), τόσο στην ανάγνωση όσο και τα μαθηματικά, σε σχέση με τα παιδιά που θηλάστηκαν λιγότερο από έξι μήνες.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται σε ειδικές θρεπτικές ουσίες που περιέχει το μητρικό γάλα, όπως λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι όσα μωρά έχουν θηλαστεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αργότερα έχουν υψηλότερο «σκορ» στα τεστ νοημοσύνης.

Πηγή & φωτό: zougla

Ακόμη μια φορά ο μητρικός θηλασμός μειώνεται κυριολεκτικά και μεταφορικά για χάρη των συμφερόντων! Είναι προφανές! Η παραπάνω έρευνα δεν μπορεί παρά να μας θυμώνει! Και ψάχνοντας για αποδείξεις πως η “έρευνα” δεν μας τα λέει καλά… διαβάσαμε το παρακάτω δημοσίευμα στο blog “Να το φάω;” που τα λέει όλα! Σας το παραθέτουμε και τα συμπεράσματα… δικά σας!

H ομάδα του mitrikosthilasmos


Ο αποκλειστικός θηλασμός βλάπτει; Ποιοι έκαναν την έρευνα και γιατί πρέπει να τους αμφισβητήσουμε;

Μπορεί να είδατε την έρευνα
δημοσιευμένη στο Βήμα (που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο σε ότι αφορά
διατροφικές πληροφορίες). Οι ερευνητές λοιπόν συγκέντρωσαν διάφορες
παλιότερες έρευνες και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι βρέφη που θηλάζουν
αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες είχαν κίνδυνο να παρουσιάσουν αναιμία
αλλά και αλλεργίες. Η μελέτη παρουσιάζεται εδώ,
και φαίνεται ότι οι ερευνητές έκαναν μια επιλεκτική ανασκόπηση ερευνών.
Βασικά το κείμενο-μελέτη φαίνεται να απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας
της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο έχει υιοθετήσει τις συστάσεις του
Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συστήνει να γίνεται αποκλειστικός
θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες, και αυτό δεν αρέσει στις εταιρίες που
παράγουν παιδικές τροφές, και θέλουν το υπουργείο να αναθεωρήσει αυτή
την απόφαση. H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων που δεν
φημίζεται για την αντικειμενικότητα αναφέρει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος το
να δώσει κανείς στο βρέφος άλλες τροφές από τους 4 μήνες (αυτό δεν
σημαίνει ότι είναι και καλύτερο). Το πρόβλημα εδώ είναι το εξής: στο
τέλος της μελέτης αναφέρεται ότι 3 από τους 4 συγγραφείς “έχουν εργαστεί
ως σύμβουλοι ή / και έχουν λάβει χρηματοδότηση για έρευνες τους από
εταιρείες που κατασκευάζουν τα παρασκευάσματα για βρέφη και παιδικές
τροφές, τα τελευταία 3 χρόνια”. Με λίγα λόγια οι ερευνητές έχουν
χρηματοδοτηθεί από τις εταιρίες που παρασκευάζουν συμπληρωματικές
παιδικές τροφές και γάλατα. Να τους εμπιστευτούμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *