Τρώει μόνο με τη γιαγιά!

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλή Χρονιά με υγεία.
Χρειάζομαι και πάλι τη βοήθειά σας.

Η μικρή μου είναι στον ένατο μήνα πλέον και θηλάζουμε ακόμα. Έχουμε ξεκινήσει τις στερεές τροφές μετά τη συμπλήρωση του έκτου μήνα, αρχικά πειραματιζόμασταν στις νέες γεύσεις, αλλά αρκετά εύκολα μπόρεσε να φάει ένα καλό γεύμα, φρουτόκρεμα, εν συνεχεία λαχανικά, προσθέσαμε και κρέας και το τρίτο γεύμα με την έτοιμη κρέμα.

Την προσέχει η γιαγιά όσο εργάζομαι το πρωί. Η μικρή συνεργαζόταν πολύ καλά. Από εμένα έτρωγε την απογευματινή κρέμα χωρίς πρόβλημα. Θηλάζει το πρωί, και το μεσημέρι που γυρίζω από τη δουλειά δεν ξεκολλάει από πάνω μου μέχρι το βράδυ, οπότε και κοιμόμαστε μαζί για να θηλάζει κάθε φορά που ξυπνάει (περίπου 3 φορές στις εύκολες βραδιές μας).

Το πρόβλημά μου είναι ότι εδώ και δύο εβδομάδες συμβαίνει το εξής: από τη γιαγιά της τρώει, αν και όχι τόσο καλά όπως έτρωγε, από εμένα όμως ούτε μία κουταλιά! ξεκινάει με γκρίνια από την αρχή του γεύματος. Μετά από κάθε αποτυχημένο γεύμα μαζί μου θηλάζει με όρεξη. Τα δόντια της είναι έτοιμα να σκάσουν, αλλά από τη γιαγιά πώς τρώει καλύτερα; σήμερα το απόγευμα δοκίμασα πρώτα να τη βάλω να θηλάσει λίγο και μετά της έδωσα πάνω από τη μισή κρέμα (το πρωί και το μεσημέρι δεν έφαγε πάνω από 3 κουταλιές), κατά τη διάρκεια του γεύματος ο πατέρας της την απασχολούσε για να ανοίγει το στόμα της (και η γιαγιά ξεκίνησε να της κάνει παιχνιδάκια στο φαγητό).

1. γιατί με τη γιαγιά συνεργάζεται καλύτερα;
2. μήπως με τα παιχνιδάκια κάνουμε κακό στην όλη διαδικασία;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δέσποινα Κ., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Δέσποινα,

Στην ηλικία αυτή το άγχος αποχωρισμού είναι πιο έντονο, είναι φυσιολογικό να περνάει πιο έντονη “φάση” θηλασμού και αναζήτησής σου.

Δεν πρέπει να δημιουργήσετε κακές συνήθειες κατά την παροδική αυτή φάση (για παράδειγμα δεν πρέπει να ταΐζετε με το ζόρι, να την κυνηγάτε με το κουτάλι για να φάει ή να ανοίγετε την τηλεόραση για να φάει). Από την άλλη, απλή, ήπια ενθάρρυνση με παιχνίδι είναι θεμιτή.

Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ο σύζυγος στο τάισμα του απογευματινού; Αυτό που πρέπει από τώρα να κάνετε είναι να τρώτε μαζί της, να βλέπει φαγητά στο τραπέζι, να τα πιάνει με τα χεράκια της και να της δώσετε κουτάλι στο χέρι. Το φαγητό ΕΊΝΑΙ παιχνίδι, όχι αγγαρεία και καταναγκαστικά έργα μέχρι να ξαναπαίξουμε.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *