Μετά την ίωση δεν κάθεται στο στήθος…

Μετά την ίωση δεν κάθεται στο στήθος…

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την όμορφη και χρήσιμη σε μας στήλη σας.

Ο μπέμπης μου είναι 3 μηνών με βάρος 6230 γρ. και τον θηλάζω αποκλειστικά. Πέρασε όμως μια ίωση και από τότε δεν κάθεται στο στήθος μου. Κλαίει και αρνείται να φάει. Προσπαθούσα αφήνοντας τον να πεινάσει πολύ αλλά τίποτα, το μόνο που κατάφερνα ήταν να τον εκνευρίζω τον καημένο και να μην τρώει. Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο μικρούλης μου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ακολούθησα την συμβουλή σας μέσα από το ερηματολόγιο θήλασμου και νοίκιασα ένα νοσοκομειακό θήλαστρο. Το ερώτημα μου είναι αν χρησιμοποιώντας μόνο το θήλαστρο (κάθε 3 ώρες) το γάλα μου θα κοπεί εφόσον το μωρό δεν μπαίνει στο στήθος μου.Με το μπιμπερό τρώει μια χάρα. Δεν θέλω να σταματήσω να του προσφέρω το μητρικό γάλα. Περιμένω την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,
Ελένη Κ.
, Ν. Σμύρνη


Παρακαλώ πολύ απαντήστε στα παρακάτω:

-πότε άρχισε να μην θηλάζει; (ημερομηνία)
-πώς έτρωγε εκείνες τις μέρες;
-τρώει κοιμισμένος;
-σας ενδιαφέρει να επιστρέψετε στο θηλασμό; (για να σας δώσω συμβουλές που αυξάνουν τις πιθανότητες να συνεργαστεί το μωρό)

Όσο δεν θηλάζει το μωρό, προγραμματίζετε τις αντλήσεις ανά 2 ώρες στη διάρκεια της μέρας έτσι ώστε αν χάσετε κάποια, να καταφέρετε να κάνετε τουλάχιστον 8. Αν τις προγραμματίζετε ανά 3ωρο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρετε τις 8.

Περιμένω νέα σας.

Καλησπέρα σας,
καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την απάντηση και το ενδιαφέρον σας στο ερωτημά μου.

Ο μπέμπης μου λοιπόν αρνείται να καθήσει στο στήθος μου από τις 04/12/10 και μέχρι τώρα τον ταίζω με την βοήθεια του θήλαστρου χωρίς να έχει πάρει ούτε μια φορά ξένο γάλα. Προσπαθώ πάρα πολύ για να συνεχίζω να του προσφέρω το γάλα μου με συνεχείς αντλήσεις αν και ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος γιατί έχω κι άλλο παιδάκι δυόμιση χρονών. Είμαι μόνη μου στο σπίτι χωρίς καμία βοήθεια και είναι πολύ δύσκολο αλλά παρόλα αυτά θέλω πάρα πολύ να συνεχίσω τον θήλασμό.

Στο στήθος μου το μώρο κάθεται μόνο την νύχτα που θα ξυπνήσει για να φάει.
Κατά την διάρκεια της μέρας που έχω προσπαθήσει να τον βάλω στο στήθος μου κοιμισμένο δεν ήταν συνέργασιμος.

Μήπως έχει συνηθήσει το μπιμπερό και πλέον είναι αργά για να ξανακαθήσει στο στήθος μου.Κι αν ναι ως πότε θα μπορώ να του προσφέρω το γάλα μου βγάζοντας το με το θήλαστρο; Με 8 αντλήσεις καθημέρινα θα τα καταφέρω να τον θηλάσω έστω μέχρι 6 μηνών; Το βάρος μας τώρα είναι 6.700

Περιμένω την βοηθειά σας,
Με εκτίμηση,


Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να συνεργαστεί το μωρό στο θηλασμό, αφιερώνοντας όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε σε δερματική επαφή: θα ξεντύνετε το μωρό και θα το κρατάτε γυμνό πάνω στο γυμνό θώρακά σας όποτε έχετε ευκαιρία, κοιμισμένο ή ξύπνιο (θα το έχετε σκεπασμένο για να μην κρυώνει).

Ο κοινός ύπνος αυξάνει τις πιθανότητες συνεργασίας. Όποτε έχετε την ευκαιρία να κοιμόσαστε μαζί (τηρώντας του κανόνες ασφαλείας: όχι μαλακα στρώματα, όχι κάτω από τα σκεπάσματα ενηλίκων το μωρό κλπ).

Το κονό μπάνιο ευνοεί τη συνεργασία: γεμίστε τη μπανιέρα με νερό και μπείτε με το μωρό στην αγκαλιά.
Προσφέρετε το στήθος κάθε φορά που το μωρό είναι ήρεμο, θέλει να πιπιλήσει, αναξάρτητα από το αν πεινάει ή όχι. Στην αρχή είναι καλύτερα να προτιμάτε τις ώρες που δεν είναι πεινασμένο. Όταν αρχίσει να συνεργάζετε, δοκιμάζετε και τις ώρες που πεινάει λίγο.

Οι 8 αντλήσεις το 24ωρο συνήθως επαρκούν για να υποστηρίξουν πλήρως τη γαλουχία. Αν το γάλα δεν φτάνει, μπορείτε να αυξήσετε τις αντλήσεις. Αν το μωρό δεν συνεργάζεται και η παραγωγή μειωθεί, θα το ξανασυζητήσουμε.

Καλή συνέχεια.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *