Έχει μικρή αύξηση βάρους. Τί μπορεί να συμβαίνει;

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Γεια σας και συγχαρητήρια για το site!! Πραγματικός θησαυρός!! Το ανακάλυψα μόλις σήμερα, μακάρι να το ‘χα βρει πριν τον τοκετό για να ‘χω το χρόνο να το μελετήσω με την ησυχία μου..

Θα ήθελα τη βοήθεία σας/γνώμη σας.
Το μωρό μας, αγοράκι, γεννήθηκε στις 23/11 με βάρος 3400 και ύψος 53 εκ. Ξεκινήσαμε με αποκλειστικό θηλασμό και τον είχα κοντά μου συνέχεια. Την 4η μέρα παρουσίασε αρκετά υψηλό ίκτερο (17) και χρειάστηκε να μπει στις γνωστές “λάμπες”. Οπότε τον πήραν από κοντά μου και μου τον έφερναν μόνο για θηλασμό. Την ημέρα εκείνη το βάρος του είχε πέσει στο 3055 (η αλήθεια είναι ότι τις προηγούμενες μέρες δε μας είχαν ενημερώσει για το πόσο είχε πέσει το βάρος του παιδιού). Μετά από σύσταση του παιδιάτρου και σε σχέση με το θέμα του ίκτερου, δώσαμε συμπλήρωμα 2-3 φορές, αλλά μετά το θηλασμό και δεν ήπιε ιδιαίτερα, μόλις 20 γρ. κάθε φορά το πολύ. Μείναμε και μια μέρα παραπάνω στο μαιευτήριο μέχρι να πέσει ο ίκτερος. Την ημέρα που φύγαμε, είχε βάρος 3190.

Στο σπίτι συνεχίσαμε μόνο με θηλασμό, δε συνεχίσαμε το συμπλήρωμα. 2 μέρες μετά και κατά την επίσκεψη του παιδιάτρου, το βάρος ήταν 3260. Μια βδομάδα μετά το βάρος πήγε στο 3340 (+80 γρ. δηλαδή) και σήμερα, μια ακόμα βδομάδα μετά, το βάρος του ήταν 3410 (+70γρ. δηλαδή). Ουσιαστικά δηλαδή 3 βδομάδες μετά τη γέννα, έφτασε στο βάρος που είχε στη γέννα. Δεν είναι λίγο;;; Ο παιδίατρος μας είπε ότι πρέπει να παίρνει 200 γρ. τη βδομάδα αλλά πιστεύω αυτό είναι υπερβολικό, μάλλον ισχύει για μωράκια που παίρνουν ξένο γάλα.

Τον θηλάζω όσο θέλει, δηλαδή δεν τον κόβω πχ στα 10 λεπτά (το’χω ακούσει ως τακτική από άλλες μαμάδες). Άλλες φορές θηλάζει 15′ λεπτά και μετά αποκοιμιέται (παρ’ όλο που τον “τσιγκλάω”) κι άλλες φορές μπορεί να θηλάζει και μάλιστα αρκετά δραστήρια για 45 λεπτά ή μια ώρα!! Σε κάθε γεύμα του δίνω μόνο από το ένα στήθος. Συνήθως θα ξυπνήσει στις 2-3 ώρες και θα θέλει να τον βάλω στο στήθος, εκτός από τις φορές που θήλασε για περισσότερη ώρα, όπου μπορεί να κοιμηθεί και λίγο παραπάνω.

Γενικώς θα έλεγα πως είναι σχετικά ήσυχο μωράκι – άμα είναι ταϊσμένος, αλλαγμένος, θα κοιμηθεί σχετικά εύκολα. Έχει αρκετά αέρια και από κενώσεις έχει σχεδόν κάθε φορά που θα του αλλάξω την πάνα, δηλαδή κάθε 2-3 ώρες.

Οι ερωτήσεις μου είναι:
– η αύξηση του βάρους είναι ιδιαίτερα μικρή και θα’ πρεπε να’ ναι μεγαλύτερη;
– μήπως το γάλα μου δεν είναι ικανοποιητικό από άποψη ποιότητας/θρεπτικότητας και γι’ αυτό δε βάζει αρκετό βάρος; (η ηλικία μου παίζει ρόλο σ’ αυτό; είμαι 37).
– αν ισχύει το παραπάνω, πως μπορώ να βοηθήσω στην βελτίωση του γάλατος;

Πιθανόν αυτά που ρωτάω να υπάρχουν ήδη ως απαντήσεις στο site – συγχωρέστε με γι’ αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Ρούλα Λ. Αθήνα

Καλημέρα Ρούλα,

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Επειδή τα 80 και 70 γρ/ εβδομάδα είναι όντως λίγα θα σου συστήσω να έρθεις σε επαφή με μια σύμβουλο θηλασμού για να δει το μωρό και εσένα από κοντά και να σας βοηθήσει.

Το μωράκι σου λόγου ίκτερου μπορεί να είναι νυσταγμένο και να κοιμάται. Ο ύπνος σε αυτήν την περίπτωση δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το μωρό έχει χορτάσει.

Μέχρι να έρθει η σύμβουλος, θα πρέπει να θηλάζεις τουλάχιστον 10-12 φορές το 24ωρο και να τον ξυπνάς κάθε 2-3 ώρες (από την αρχή του θηλασμού).

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *