Καλησπέρα σας, θα ήθελα τη γνώμη σας για κάτι που με απασχολεί καιρό:
Ο γιος μου που είναι 7,5 χρονών και πηγαίνει στη Β’ δημοτικού λέει το σίγμα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα πλαϊνά του δόντια με αποτέλεσμα να ακούγεται “παχύ”.
Δεν τον απασχολεί καθόλου, δεν το αντιλαμβάνεται σαν πρόβλημα, ούτε και τα δυο του αδερφάκια το έχουν σχολιάσει ποτέ, μάλιστα μια φορά που τον είχα ρωτήσει αν θέλει να πάμε σε κάποιον να του μάθει να λέει το σίγμα κανονικά, μου είχε πει “γιατί, πώς το λέω;”
Πιστεύετε πως θα τον βοηθήσει η λογοθεραπεία να διορθώσει την άρθρωσή του δεδομένης και της ηλικίας του, ή θα ταλαιπωρηθεί και θα νοιώσει πως έχει κάτι εκεί που όλα είναι φυσιολογικά;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Νατάσα Β., Αθήνα
Αγαπητή Νατάσα,
Σύμφωνα με τον ASHA, δηλαδή τον Αμερικανικό Σύλλογο Λογοθεραπευτών, ένα πρόβλημα στην άρθρωση υφίσταται από τη στιγμή που το άτομο νιώθει άσχημα για τον τρόπο που μιλάει ή όταν ο περίγυρος δεν αντιλαμβάνεται αυτό που λέει το άτομο ή όταν ο περίγυρος εντυπωσιάζεται από τον τρόπο που ακούγονται οι λέξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω: το αγοράκι σας δε νιώθει άσχημα για το /s/σ που προφέρει και προφανώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κατανόησης από τρίτους, ούτε οι τρίτοι που τον ακούν παραξενεύονται για τον τρόπο που μιλάει. Ωστόσο, η εκφορά του ήχου σίγουρα δεν είναι ορθή, καθώς το /s/σ δεν προφέρεται με τον τρόπο που περιγράφετε.
Έχω δουλέψει αρκετές φορές μέχρι τώρα το συγκεκριμένο ήχο σε παιδιά και ενήλικες (όλοι τους χρησιμοποιούσαν τον ίδιο τρόπο για να πουν το /s/σ με τον γιο σας). Για τα παιδιά η αποκατάσταση του ήχου δε διαρκεί πολλές συνεδρίες, εφόσον υπάρχει συνεργασία από την πλευρά του παιδιού-των γονέων και γίνεται αρκετή δουλειά και στο σπίτι. Η άρθρωση του ήχου θα βελτιωθεί σίγουρα, με την προϋπόθεση ότι και η ανατομία του στόματος του παιδιού είναι φυσιολογική (π.χ.δεν υπάρχουν στραβά δόντια ή πρόβλημα στη σύγκλιση των δοντιών κ.α.)
Θα πρότεινα να το συζητήσετε με τον σύζυγό σας και αν αποφασίσετε πως θέλετε να το επιχειρήσετε μιλήστε ειλικρινά στο παιδί. Οι συνεδρίες συνήθως γίνονται σε στυλ παιχνιδιού σε αυτή την ηλικία. Προσέξτε τον λογοθεραπευτή στον οποίο θα απευθυνθείτε (να είναι πράγματι λογοθεραπευτής/τρια και όχι κάτι άλλο-απαιτήστε να δείτε και το πτυχίο του μάλιστα), μιλήστε με το ασφαλιστικό σας ταμείο (οι συνεδρίες λογοθεραπείας καλύπτονται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εκτός του ΟΓΑ)… και καλή σας επιτυχία!
Γενικά να ξέρετε πάντως ότι τα προβλήματα στην άρθρωση όσο πιο νωρίς αντιμετωπίζονται τόσο πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο αποκαθίστανται.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου, Λογοθεραπεύτρια MSc SLT
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό