Τραύμα στη θηλή

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Εδώ και ένα μήνα έχω τραύμα στη δεξιά θηλή, το οποίο εικάζω ότι ίσως προήλθε από τα δοντάκια της μικρής (έβγαλε το πρώτο δοντάκι στη 1/11 και στο δεύτερο στις 7/11).

Στις 10/11 είχαμε πάει στο Παίδων λόγω έντονου εμετού με αίμα, για να διαπιστώσουμε μετά από αρκετή ταλαιπωρία για τη μικρή ότι είναι τραύμα στη θηλή, όπως προέκυψε και μακροσκοπικά από κυτταρολογικές εξετάσεις που έκανα. Η λύση που μου προτείνανε τόσο από το Παίδων όσο και από το Κέντρο Μαστού είναι να αντλώ γάλα με το θήλαστρο μέχρι να σταματήσει να βγάζει αίμα η θηλή. Όντως έτσι έκανα, και ξεκίνησα να την θηλάζω ξανά από το δεξί μαστό στις 13/11 ενώ έδειχνε να έχει επουλωθεί το τραύμα. Παρόλα αυτά στις 8/12 η μικρή έκανε πάλι εμετό με αίμα, και συνέχισα με αντλήσεις(9-12/12 είχα κατά διαστήματα έντονο τσούξιμο στη θηλή). Την ξαναθήλασα στις 11/12 και στον 3ο θηλασμό είχαμε πάλι εμετό με αίμα.

Τι λύση μπορείτε να μου προτείνετε εσείς; Είμαι σε απελπισία… Όταν κάνω άντληση από το δεξί μαστό συνήθως βγάζω 90-120 γρ. Είναι ικανοποιητική ποσότητα ή μήπως με αυτή την κατάσταση θα οδηγηθώ μοιραία σε μείωση παραγωγής;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Ελένη Μ., Κάτω Πατήσια

Αγαπητή Ελένη,

έχετε ένα σημαντικό πρόβλημα γαλουχίας. Εάν είχατε επίμονο πόνο στο στομάχι θα πηγαίνατε στον γαστρεντερολόγο, εάν σας πονούσε επίμονα το δόντι θα πηγαίνατε στον οδοντίατρο. Έτσι λοιπόν και με αυτό το πρόβλημα, έχετε πρόβλημα στη θηλή κατά τη γαλουχία και πρέπει να δείτε ειδικό γαλουχίας. Εάν νιώθατε ζαλάδες για ένα μήνα, θα στέλνατε εμαιλ για να σας γράψει μια συμβουλή ο νευρολόγος ή θα πηγαίνατε στο ιατρείο του;

Η γαλουχία είναι πολύ σημαντική, με την επιμονή σας το επιβεβαιώνετε αυτό, ότι είναι σημαντική και για εσάς. Δώστε λοιπόν την κατάλληλη σημασία στο πρόβλημά σας από ειδικό. Ευτυχώς βρίσκεστε στην Αθήνα που υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι γαλουχίας, παιδίατροι και άλλοι.

Το πρόβλημά σας απαιτεί πλήρη εκτίμηση: ιστορικό, κλινική εξέταση δική σας και του μωρού, εκτίμηση του θηλασμού και των αντλήσεων. Αυτά δεν γίνονται σε ένα εμαιλ.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *