Κοιμάται θηλάζοντας. Είναι σωστό ή πρέπει να το σταματήσουμε αυτό;

Κοιμάται θηλάζοντας. Είναι σωστό ή πρέπει να το σταματήσουμε αυτό;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ειδικό συνεργάτη σας, κύριο Στέλιο Παπαβέντση, για την άμεση και καθησυχαστική απάντησή του στο ερώτημά μου αναφορικά με την ποσότητα στέρεων τροφών που πρέπει να καταναλώνει ο 8μηνος γιος μου! Το βιβλίο του για την προσχολική διατροφή με βοήθησε επίσης να χαλαρώσω περαιτέρω και να χαλαρώσει και το μικρό μου!!! Ο σύζυγός μου παρατήρησε ότι από τη μέρα που χαλάρωσα στο θέμα της διατροφής του μωρού μας, τρώει περισσότερο!!!!! Δεν αδειάζει το πιάτο βέβαια, αλλά ανοίγει το στοματάκι του διάπλατα και ζητάει κουταλιά με τον τρόπο του!!!

Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι τελευταίο το γιατρό αναφορικά με τον ύπνο! Ο μικρός μου κοιμάται θηλάζοντας. Διάβασα ότι πρέπει να το σταματήσουμε αυτό κι ότι θα πρέπει να κοιμάται μόνος του πια μετά το θηλασμό. Πώς θα το καταφέρω όμως;;;

Κάποιες φορές τον αφήνω μισοκοιμισμένο στο κρεβατάκι του, αλλά γκρινιάζει και, ενώ άλλες φορές τον παίρνει ο ύπνος, άλλες κλαίει μέχρι να πάω κοντά του. Σημειώνω ότι η διαδικασία αυτή του ύπνου ακολουθείται και στους υπνάκους της ημέρας (θηλάζει και αποκοιμιέται), ενώ για το βραδινό ύπνο εφαρμόζω τη ρουτίνα με μπανάκι, χαμηλό φωτισμό και απαλή ομιλία ή νανούρισμα παράλληλα με το θηλασμό.

Ποια θα πρέπει να είναι η τακτική μου στο εξής;;;

Δήμητρα Φ., Ταύρος, Αθήνα

Αγαπητή Δήμητρα,

χαίρομαι για τις προόδους σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται απλά υπομονή, θετικότητα και ευχάριστη, κοινωνική διάσταση στο φαγητό του μωρού.

Ως προς τον ύπνο, ό,τι έχετε διαβάσει σχετικό δεν έχει στήριγμα σε επιστημονικά δεδομένα. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ο θηλασμός το βράδυ βοηθάει την συνέχισή του.

Δεν υπάρχει κάτι παθολογικό στο να κοιμάται θηλάζοντας, είναι θεμιτό, μην έχετε ενοχές. Να γνωρίζετε ότι προσφέρετε το καλύτερο στο παιδί σας από πλευράς θρέψης και συναισθηματικής κάλυψης. Να γνωρίζετε ακόμα ότι, πέρα από την θαλπωρή της αγκαλιάς για το τυχερό μωρό σας, το γάλα σας περιέχει μελατονίνη που δρα ως υπνωτικό, ενδορφίνες που δρουν ως αναλγητικό και χολοκυστοκινίνη που δρα ως μυοχαλαρωτικό. Να γιατί είναι ο αγαπημένος του τρόπος να κοιμάται!

Χιλιάδες χρόνια εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και εκατομμύρια άνθρωποι που ως μωρά κοιμούνταν ακριβώς έτσι ανά τους αιώνες οδήγησαν σε αυτό που κάνετε και δίνετε τώρα. Μην έχετε ενοχές γιατί στην απειροελάχιστη χρονική στιγμή του σήμερα, η πράξη σας στα ανθρώπινα μάτια των συγχρόνών μας φαίνεται “ασυνήθης”. Στην πραγματικότητα, οι σημερινές αντιλήψεις που κυριαρχούν για τον “ανεξάρτητο”, μοναχικό βρεφικό ύπνο είναι αυτές που είναι ασυνήθεις και παθολογικές.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *