Νέα εγκυμοσύνη και παράλληλος θηλασμός 3χρονου παιδιού

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα και από μένα!!!! Συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά που κάνετε!!!!!!!

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Είμαι έγκυος 5½ μηνών και έχω ένα γιο 2 χρονών και 9 μηνών τον οποίο θηλάζω 1-2 φορές την ημέρα πριν κοιμηθεί με διάρκεια κάθε φορά 2-4 λεπτά. Περιττό να πω τι ακούω από τον άντρα μου και όχι μόνο (!!!)

1. Κινδυνεύει η εγκυμοσύνη μου από τον θηλασμό σε περίπτωση που συνεχίζω μέχρι να γεννήσω;;;

2. Τις τελευταίες δύο βδομάδες λόγω αμνιοπαρακέντησης έχω μειώσει την συχνότητα. Συγκεκριμένα θηλάζω 2-3 φορές την βδομάδα (όχι την ημέρα) και μάλιστα οι ρώγες μου πονάνε. Η μείωση της συχνότητας έγινε με δική μου προσπάθεια.π.χ. αποφεύγω να τον κοιμίσω εγώ και τον κοιμίζει ο μπαμπάς του. Η αλήθεια όμως είναι επηρεάστηκα από την αρνητική θέση του συζύγου μου πάνω στο θέμα -δεν θέλει να θηλάζω καθόλου!! Από την άλλη πλευρά ο μικρός μου όταν θέλει να θηλάσει σχεδόν το λέει σαν να με παρακαλάει “θέλω βυ..κι! λίγο θα κάνω…”. Μπορώ να ξαναγυρίσω στους προηγούμενους ρυθμούς μου;;;

3.Τι σημαίνει για μια μητέρα να θηλάζει ταυτόχρονα το νεογέννητο και το 3χρονο παιδάκι της;; Υπάρχει περίπτωση ο μεγάλος εκεί που ήθελε 2-3 φορές την ημέρα, μετά την γέννα που θα έχω περισσότερο γάλα να ζητάει περισσότερες φορές και με μεγαλύτερη διάρκεια;;;

4. Σε περίπτωση που μου απαντήσετε καταφατικά στις προηγούμενες ερωτήσεις και συνεχίσω να θηλάζω τον μικρό, τι να πω στον άντρα μου που με έχει πρήξει για τον θηλασμό (μου λέει ότι ντρέπεται να το λέει σε άλλους, ότι όταν θα πάει φαντάρος ο μικρός θα το κόψω, ότι δεν κάνω καμιά προσπάθεια να το κόψω λες και του είπα ότι θέλω να το κόψω, και άλλες τέτοιες φιλοσοφίες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ελπίζω να μην σας κούρασα!!
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!!!

Ξένια Χ., Θεσσαλονίκη


1. Αν, σύμφωνα με το γιατρό που σας παρακολουθεί, το σεξ είναι ασφαλές στη διάρκεια της κύησης, τότε είναι ασφαλής και ο θηλασμός.

2. Μπορείτε να ξαναγυρίσετε στους προηγούμενους ρυθμούς αν ισχύει το παραπάνω.

3. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι θα συμβεί. Το θετικό είναι ότι με το μεγάλο παιδί μπορείτε να το διαπραγματευτείτε.

4. Στο σύζυγο να πείτε ότι ο Κολοκοτρώνης (και όχι μόνο) θήλαζε μέχρι τα 5 του. Το αναφέρει ο Μακρυγιάννης. Ας διαβάσει τα άπαντα του Μακρυγιάννη. Επειδή ο σύζυγος λέει ότι ντρέπεται, να του πείτε κι εσείς ότι ντρέπεστε πολύ που ο πατέρας του παιδιού είναι τόσο ανενημέρωτος, κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανος!

Ο μέσος όρος θηλασμού για τον άνθρωπο, σύμφωνα με μια παγκόσμια στατιστική του 1978 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 4,2 χρόνια.

Αν δεν του αρκεί ο Κολοκοτρώνης και ο Π.Ο.Υ., μπορείτε να του δώσετε να διαβάσει το Policy statement της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων, στη σελίδα 500, η πρώτη παράγραφος:

There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. Ξένια συγχαρητήρια για την επιμονή και το κουράγιο σου.Εμένα παρόλο που ο άντρας μου με στηρίζει 100% ένα έχω καταλάβει: ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε και να ακούμε μόνο το σώμα μας και το μωρό μας!!
    Μη μασάς πουθενά λοιπόν κάνεις το καλύτερο και έχεις την υποστήριξη όλων μας , όσων τουλάχιστον γνωρίζουν επί του θέματος.
    Αν αυτό με τον Κολοκοτρώνη δεν πιάσει όπως πολύ ωραία είπε η κυρία Αγλαία τότε να του πεις πως την ίδια άποψη με εσένα έχει και η Μιρέλλα και ο Γιάννης και η Μαρία και η Κατερίνα και ο Δημήτρης και η Χριστίνα και η Νίκη και ο Νίκος και η Άννα και η Πηνελόπη + + + +… Απλά δεν έτυχε να τους γνωρίζετε για να του το πουν και μόνοι τους…
    Καλή συνέχεια!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *