Καλησπέρα, είμαι μητέρα τριών τέκνων. Ο μεγάλος μου γιος είναι 9,5 ετών και θήλασε μέχρι τους 21 μήνες, ο δεύτερος είναι 7,5 και θήλασε 24 μήνες και ο τρίτος μου είναι 4 μηνών και 4 εβδομάδων και θηλάζει αποκλειστικά.
Το μεγάλο μου πρόβλημα και με τα τρία παιδιά μου ήταν και είναι ο νυχτερινός ύπνος . Πέντε έτη είχα να κοιμηθώ συνεχόμενα λόγω ου ότι θήλαζα τα παιδιά μου όλη τη νύχτα. Σήμερα για ακόμη μία φορά στον τρίτο μου γιο αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα. Ο μπεμπάκος μου θηλάζει τη νύχτα άλλοτε τρεις και άλλοτε τέσσερις και πέντε φορές και μετά ξανακοιμάται.
Για τα μεγάλα μου παιδιά έλεγα πως οφειλόταν στο γεγονός ότι είχα επιστρέψει από τον δεύτερο μήνα τους στη δουλειά. Στον τρίτο μου γιο θα επιστρέψω όταν συμπληρώσει και τον 16ο του μήνα. Ο μπεμπάκος μου όμως πάλι ξυπνάει παρά το γεγονός ότι όλη την ημέρα είμαι μαζί του και τον θηλάζω όποτε μου το ζητήσει. Σημειωτέον ότι και την ημέρα θηλάζει πολύ συχνά ανά μιάμιση ώρα μέσο όρο.
Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος για να κοιμάται περισσότερες ώρες τη νύχτα; Είμαι κατά του συμπληρώματος με γάλα σκόνη. Επιμένω στον μητρικό θηλασμό.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και ιδιαίτερα εσένα Αγλαΐα, επειδή εσύ μου έδειξες πριν 9,5 χρόνια πως να θηλάζω και με υποστήριξες πολύ τηλεφωνικά όταν όλοι γύρω μου φρόντιζαν να με αποθαρρύνουν και να με φοβίζουν. Με έκανες με τα λόγια σου να πιστεύω σε εμένα και στο θαύμα του μητρικού γάλακτος.
Εύα Β. Θεσσαλονίκη
Ο νυχτερινός ύπνος δεν έχει σχέση με το θηλασμό. Τα περισσότερα παιδιά που ξυπνούν το βράδυ δεν θηλάζουν. Είναι φυσιολογικό να έχουν διακοπτόμενο ύπνο σε αυτή την ηλικία. Περισσότερα δεν γνωρίζω (ο ύπνος είναι εκτός του αντικειμένου μου).
Υπάρχουν κάποια βιβλία για την εκπαίδευση ύπνου για τα οποία δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτα (αν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, αν οι επιδράσεις των μεθόδων έχουν μελετηθεί μακροχρόνια κλπ).
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Στο βιβλίο the no cry sleep solution (δυστυχώς κυκλοφορεί μόνο στα αγγλικά) αναφέρει κάτι που μου φαίνεται λογικό. Τα μωρά κάνουν "ελαφρύ" ύπνο, δλδ δεν βυθίζονται εύκολα όπως οι ενήλικες, για λόγους επιβίωσης. Όταν δλδ είναι σε κίνδυνο ή κρυώνουν/ζεσταίνονται ή είναι άρρωστα, να έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν με κλάμα ώστε να ειδοποιήσουν την μαμά. Τα παιδία που κοιμούνται από μικρά πολλές ώρες, είναι αυτά που δεν είναι "φυσιολογικά"!!! Συνήθως τα μωρά (από όσα έχω διαβάσει) δεν έχουν τα ίδια αντανακλαστικά με εμάς. Όταν π.χ. κρυώνουν δεν τρέμουν για να ζεσταθούν. Μάλλον στην ίδια λογική είναι και ο ύπνος. Επίσης στο βιβλίο αναφέρει ότι τα μωρά μετά το 10ο μήνα ρυθμίζουν το βιολογικό τους ρολόι στο 24ωρο της ημέρας. Αυτές οι πληροφορίες εμένα με βοήθησαν να κατανοήσω ότι όλα είναι φυσιολογικά και να έχω περισσότερη υπομονή. Καλό κουράγιο με τα ξενύχτια!