Από μεικτή διατροφή σε αποκλειστικό θηλασμό

Από μεικτή διατροφή σε αποκλειστικό θηλασμό

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Καλημέρα. Έχω μια μπέμπα 40 ημερών που την ξεκίνησαν από το νοσοκομείο με μπιμπερό (γέννησα με καισαρική) και μετά κάνω μεικτό τάισμα, θηλασμό όσο μπορεί η μπέμπα και μετά συμπλήρωμα με μπιμπερό.

Όταν την τάισα αποκλειστικά με θηλασμό στις 10 ημέρες έβαλε ελάχιστο βάρος και η γιατρός είπε να κάνω μεικτό θηλασμό και με συμπλήρωμα ξένο ή να βγάζω με το θήλαστρο, όμως με το θήλαστρο (επαγγελματικό) δεν βγάζω πολύ, περισσότερο βγάζω μόνη μου.

Πως θα καταφέρω την μπέμπα να πίνει όλο το γάλα μου από το στήθος (σταματάει στο τελείωμα και δεν παλεύει να πιει όλο το γάλα μου) και αν το καταφέρω και δεν βάζει πολύ βάρος, τι κάνω;

Ευχαριστώ.
Σωτηρία Δ. Περιστέρι

Γεια σου Σωτηρία,

Συγχαρητήρια κατ΄ αρχήν που επιμένεις τόσο.

Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις εξαρτάται από το πόσο συχνά αδειάζεις το στήθος σου. Μην χρησιμοποιείς το θήλαστρο, αλλά βγάζε γάλα με το χέρι, εάν σε βολεύει πιο καλά και είναι πιο αποτελεσματικό.

Ενθάρρυνε το κοριτσάκι σου να τρώει πιο συχνά και προσπάθησε να τη ταΐζεις και από τα δύο στήθη κάθε φορά, φροντίζοντας να έχει «αδειάσει» καλά το πρώτο στήθος πριν προσφέρεις και την άλλη μεριά. Προσπάθησε τα 8-9 γεύματα το 24ωρό να γίνουν 10-12.

Αυξάνεις λοιπόν τα γεύματα σε 10-12 και συνεχίζεις το συμπλήρωμα παράλληλα για 3 μέρες. Δεν πρέπει το μωρό να πεινάσει. Μετά από 3 μέρες μπορείς να μειώσεις το συμπλήρωμα κατά 30ml στο σύνολο της ημέρας. Δηλαδή αντί για 300ml που έδινες θα δίνεις 270ml ημερησίως. Συνεχίζεις για 3 ημέρες με τα 270ml, και εάν όλα είναι καλά μειώνεις το σύνολο της ημέρας κατά 30ml κάθε 3μέρες περίπου.

Θα κοιτάς να έχει το μωράκι 5-6 βρεγμένες και 2-5 λερωμένες πάνες την ημέρα. Θα την ζυγίζεις μια φορά την εβδομάδα. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά παίρνουν κατά μεσώ όρο 170γρ/εβδομάδα.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να παίρνεις Fenugreek (τριγονέλλα) και να πίνεις τσάι θηλασμού δες ΕΔΩ τη συνταγή.

Το Fenugreek θα το βρεις στο φαρμακείο η σε μαγαζί με βιολογικά τρόφιμα. Διάβασε τις οδηγίες στην συσκευασία για την σωστή δοσολογία. Συνήθως η γυναίκες παρατηρούν αύξηση του γάλακτος σε 24-72 ώρες. 

Επίσης μπορείς να φτιάχνεις νιφάδες βρώμης για πρωινό γιατί βοηθούν και αυτά την παραγωγή γάλακτος.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *