Οι “ειδικοί” απαντούν # 203 – Θέμα: Μείωση μητρικού γάλακτος

Οι “ειδικοί” απαντούν # 203 – Θέμα: Μείωση μητρικού γάλακτος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα,
έχω ένα κοριτσάκι 8 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά από την 4η μέρα της γέννησης της!! Είχαμε διάφορα προβλήματα στην αρχή, όπως το ότι δεν έπιανε το στήθος σωστά, δεν είχα γάλα, μου μάτωσε πολύ της θηλές, μαστίτιδα και έντονος πόνος από την καισαρική!! Ήθελα πολύ να θηλάσω, διάβασα πολύ και το πάλεψα όσο δεν φαντάζεστε!! Τελικά τα έχουμε καταφέρει!!

Το θέμα μου είναι πως εδώ και ένα δίμηνο έχει μειωθεί πολύ το γάλα μου!! Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, είναι η πρώτη φορά όμως που κρατάει τόσο πολύ!! Η μικρή μου δεν θέλει πλέον να πιπιλάει το στήθος γι’αυτο χρησιμοποιώ 3 φορές την ημέρα θήλαστρο, βάζω ζεστές κομπρέσες στο στήθος μου, πίνω ανα δυο εβδομάδες τα χάπια μαγιάς καθώς και 3,5-5 λίτρα νερό την ημέρα!!

Όταν ήταν 4 μηνών νοσηλευτήκαμε στο παίδων επειδή είχε λίγο αιματάκι στις κενώσεις της. Τότε κατηγόρησαν τα γαλακτομικά προϊόντα που έτρωγα εγώ, οπότε μπήκα σε μια δίαιτα για 55μέρες!! Τον θηλασμό ομως δεν τον σταμάτησα!!

Θέλω το καλύτερο για το παιδί μου εξου και το παλεύω. Εν ολίγης κάνω ότι έκανα και τις άλλες φορές αλλά αυτή την φορά δεν έχω αποτέλεσμα!! Δοκίμασα να της δώσω ξένο γάλα ώστε να έχω την σιγουριά πως δεν θα πεινάσει το παιδί μου αλλά δεν θέλει να πιει!! Δοκιμάσαμε σχεδόν όλα τα γάλατα. Επίσης δεν δέχεται κανενός είδους κρέμα!! Στις 10.30πμ καταφέραμε πλέον να τρώμε 50-150γρμ φρούτα και το μεσημέρι τρώμε 140-200γρμ φαγητό!!

Η μικρή μου γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 3400γρμ, από το μαιευτήριο βγήκαμε 3320γρμ!! Έχουμε βγάλει 6 δόντια και σκάνε άλλα 4! Το αναφέρω γιατί κάποιες φορές της προκαλεί ανορεξία!! Σήμερα είναι 8 μηνών και 2 ημερών και είναι 7.500γρμ με 69πόντους ύψους!! Μπορώ να κάνω κάτι ακόμα για να αυξήσω την παραγωγή μου;

Μαρία Γ., Εύβοια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Τα 4 γεύματα θηλασμού είναι πολύ λίγα για την ηλικία του μωρού σας. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία θηλάζουν όπως και όταν θηλάζουν αποκλειστικά και οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές του θηλασμού, δεν αντικαθιστούν γεύματα θηλασμού.

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, είναι πάρα πολλές οι ώρες που αφήνετε χωρίς θηλασμό. Είναι καλύτερα να προσφέρετε το θηλασμό εναλλάξ με τις στερεές τροφές. Αυτό θα σας βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για αλλεργία είναι πολύ συχνά ψευδώς θετικά. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει η αλλεργία αλλά να μην φαίνεται στις εξετάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το μωρό τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα για ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Η αποστροφή του μωρού προς το ξένο γάλα ακόμη και όταν είναι κρυμμένο μέσα στην κρέμα, είναι ακόμη μια ένδειξη πιθανής αλλεργίας.

Αντί για τη μαγιά της μπύρας μπορείτε να πάρετε fenugreek σε κάψουλες (συμπλήρωμα διατροφής), η δοσολογία είναι 3 φορές τη μέρα από 3, σύνολο 9 το 24ωρο. Το ίδιο μπορείτε να το βρείτε και σε σπόρους, λέγεται τριγωνέλα. Βράζετε ένα κουταλάκι το γλυκού σε 1 φλιτζάνι νερό για μερικά λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει, το σουρώνετε και το πίνετε.

Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, θα το συζητήσουμε.

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *