Οι “ειδικοί” απαντούν # 178 – Θέμα: Θηλασμός – παραγωγή γάλακτος

Οι “ειδικοί” απαντούν # 178 – Θέμα: Θηλασμός – παραγωγή γάλακτος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καταρχήν θα ήθελα να σας ενημερώσω πως θήλασα το πρώτο μου παιδάκι αποκλειστικά για 14 μήνες και ο λόγος διακοπής ήταν το ότι έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου και η διαδικασία θηλασμού είχε γίνει επίπονη για το στήθος μου, οπότε όσο κι αν στεναχωρήθηκα σταμάτησα.

Το ερώτημα μου λοιπόν είναι: παίζει ρόλο πόσο μαλακό είναι το στήθος για τη παραγωγή γάλακτος; δηλαδή εμένα το στήθος μου τώρα είναι όπως ήταν πριν 3 χρόνια, πριν ξεκινήσουν εγκυμοσύνες-θηλασμός κτλ. ενδέχεται να έχω “λιγότερο” γάλα απ’οτι στο πρώτο παιδί που θυμάμαι το στήθος πιο “σφιχτό”;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
Σπυριδούλα Μ., Πρέβεζα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Μου ακούγεται φυσιολογικό. 

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας γίνεται μια ρύθμιση (calibration) ανάμεσα στις απαιτήσεις του μωρού σε γάλα και στην παραγωγή της μαμάς σε γάλα. Το στήθος συντονίζεται με το μωρό, ώστε να βγάζει ό,τι ακριβώς ζητάει εκείνο, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Έρχεται η στιγμή λοιπόν, συνήθως από 2 έως 8 εβδομάδων, που το στήθος δεν πρήζεται αναίτια και μοιάζει “‘αδειο”. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να τρομάζει τις μητέρες ότι για κάποιο μαγικό λόγο σταμάτησε το γάλα τους.

Στην δική σας περίπτωση τα πήγατε πολύ καλά με το θηλασμό του πρώτου παιδιού, με το δεύτερο – όπως συχνά συμβαίνει – τα πάτε ακόμα καλύτερα, άλλωστε έρευνες δείχνουν ότι το στήθος σας έχει κάποια μνήμη της προηγούμενης γαλουχίας και τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Φτάσατε πιο γρήγορα στο στάδιο του “άδειου” στήθους και πρήξιμο θα νιώσετε μόνο εάν ξαφνικά κάνετε πολλές ώρες να θηλάσετε.

Εάν κατά τις πρώτες εβδομάδες παρεμβάλλονται στη γαλουχία εμπόδια στον άμεσο συντονισμό μητέρας –βρέφους, όπως μπουκάλια ξένου γάλακτος και θήλαστρο – τότε αυτή η ρύθμιση δεν έρχεται ή αργεί. 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *