ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας.
Έχω ένα μωράκι σαράντα ημερών που τις τελευταίες δέκα ημέρες με έχει προβληματίσει πολύ εξαιτίας της χαμηλής πρόσληψης βάρους και θα ήθελα τη βοήθεια σας.Είναι το δεύτερο παιδάκι μου. Το πρώτο θήλασε αποκλειστικά σχεδόν έξι μήνες, και αν και είχαμε σχετικά αργή πρόσληψη βάρους δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με το θηλασμό. Χόρταινε πολύ γρήγορα, συνήθως θήλαζε λιγότερο από δέκα λεπτά.
Το δεύτερο μωρό μου όταν γεννήθηκε είχε βάρος 2670γρ και αν και έπιασε αμέσως το στήθος ήταν πολύ αδύναμο για να θηλάσει και αποκοιμιόταν αμέσως. Επειδή έχασε πολύ βάρος του δώσαμε αρκετό συμπλήρωμα όσο μείναμε στο μαιευτήριο για να μπορέσει να δυναμώσει και να θηλάσει. Από τη μέρα που γυρίσαμε στο σπίτι μας θηλάζει αποκλειστικά, και τις πρώτες εβδομάδες η αύξηση του βάρους του ήταν εντυπωσιακή. Η παιδίατρος μου, η οποία υποστηρίζει το θηλασμό, με συμβούλεψε να θηλάζω όποτε και όσο θέλει το μωρό αφού η πρόσληψη βάρους του είναι καλή.
Όταν συμπλήρωσε ένα μήνα ζωής το μωράκι μου ζύγιζε 3650 γρ, είχε ήδη πάρει δηλαδή ένα κιλό παρόλο που οι θηλασμοί του είναι συνήθως πάρα πολύ σύντομοι (5 λεπτά ή λιγότερο) και πολύ αραιοί (ανά 4-5 ώρες, αν και είναι πολύ άστατο και κάποιες φορές μπορεί να ξαναζητήσει να θηλάσει μετά από 1-2 ώρες).
Θήλαστρο χρησιμοποίησα σε ελάχιστες περιπτώσεις που έπρεπε να λείψω (έχω το swing της medela), ενώ 3-4 φορές του έδωσα χαμομήλι για να ενεργηθεί (τα κάνει πολύ σπάνια, ανά 3-5 μέρες). Επειδή όμως διαπίστωσα ότι με το χαμομήλι δυσφορούσε όταν τα έκανε, σταμάτησα να του δίνω εδώ και δεκαπέντε ημέρες.
Το μόνο που μου φαινόταν τον πρώτο μήνα περίεργο στη συμπεριφορά του μωρού μου είναι ότι κάποιες φορές όταν μαλακώνει το στήθος εκνευρίζεται πολύ και κλαίει: του το δίνω, πιάνει-κλαψουρίζει και το αφήνει, και αυτό μπορεί να συνεχίζεται για κάμποση ώρα. Όταν πιέζω το στήθος μου τρέχει γάλα, μου δίνει την εντύπωση το μωρό δηλαδή ότι θέλει να πιει κι άλλο αλλά κουράζεται και εκνευρίζεται, ενώ μόλις το απομακρύνω από το στήθος ηρεμεί (και αυτό κάνω).
Τις τελευταίες δέκα ημέρες το μωρό μου στα περισσότερα ταΐσματα συμπεριφέρεται ως εξής: Όταν ξυπνήσει τρώει για 4-5 λεπτά και σταματάει. Το αφήνω να ρευτεί και να ξεκουραστεί λίγο και μετά από 5-10 λεπτά του ξαναπροσφέρω το στήθος και συνήθως θηλάζει άλλα 1-2 λεπτά. Τις επόμενες 1-2 (ως και 3 καμιά φορά) ώρες είναι ανήσυχο, αποκοιμιέται 1-2 φορές αλλά ξυπνάει πολύ σύντομα. Αν και ποτέ δεν “ψάχνει”, εγώ του προσφέρω το στήθος όποτε κλαψουρίζει, αλλά δεν το πιάνει πάντα, και όποτε πιάσει θηλάζει μόλις 1-2 λεπτά ή και λιγότερο. Την πιπίλα τη δέχεται σε λίγες περιπτώσεις και για πολύ λίγο. Στο στήθος αποκοιμιέται σπάνια, αλλά φαίνεται χορτάτο. Όταν επιτέλους κοιμηθεί μπορεί να κοιμάται για 3-4 ώρες συνεχόμενα και συχνά το ξυπνάω εγώ για να ξαναφάει. Αφού κάνει το βραδινό του μπάνιο η συμπεριφορά του αλλάζει: θηλάζει λίγο και αποκοιμιέται βαριά, ενώ ξυπνάει μία φορά μες τη νύχτα για να θηλάσει λίγο και συνεχίζει τον βαθύ ύπνο του ως αργά το πρωί.
Από όταν άρχισε αυτή τη συμπεριφορά η πρόσληψη βάρους του έχει μειωθεί ανησυχητικά: παίρνει 0-20γρ τη μέρα. Ενδεικτικά, σε διάστημα εννέα ημερών πήρε μόλις 140 γρ. Σήμερα, 42 ημερών ζυγίζει 3860γρ.
Άρχισα να πιστεύω ότι θηλάζει με αυτόν τον τρόπο επειδή κουράζεται γρήγορα και όχι επειδή χορταίνει, ενώ φοβάμαι ότι πίνει πολύ λίγο και μόνο από το πρώτο πιο νερουλό γάλα. Αυτό το διάστημα και εγώ η ίδια κουράζομαι πολύ και είμαι λίγο αγχωμένη και πιστεύω ότι και αυτό μπορεί να επηρεάζει το γάλα μου και τη συμπεριφορά του μωρού. Επίσης φοβάμαι ότι θα μειωθεί η παραγωγή μου (σήμερα, 45 λεπτά μετά από ένα πολύ σύντομο γεύμα του άντλησα μόλις 70 ml, ενώ πριν είκοσι ημέρες 1 ώρα μετά το γεύμα του είχα αντλήσει 160). Δεν ξέρω αν προσφέρει κάποια ωφέλιμη πληροφορία αυτό, αλλά ζύγισα το παιδί ντυμένο πριν και αμέσως μετά το θηλασμό και η διαφορά ήταν 70 γρ.
Η παιδίατρος μου με συμβούλεψε να προσπαθήσω να παρατείνω τους θηλασμούς που διαρκούν 1-2 λεπτά. Προσπάθησα να το κάνω αλλά εκνευρίζεται πολύ, μοιάζει να κουράζεται.Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας άποψη, ενώ θα ήθελα να με συμβουλέψετε και ως προς το κάθε πότε να του αλλάζω στήθος για να τρέφεται καλύτερα (με το να τρώει τόσο άστατα μπερδεύομαι και εγώ).
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, (συγνώμη που το μήνυμα μου ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά δυσκολεύτηκα πολύ να περιγράψω τη συμπεριφορά του μωρού μου και να σας δώσω όσα δεδομένα μου φάνηκαν σχετικά).
Ελευθερία Σ., Γλυφάδα
Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
To μωρό σας γεννήθηκε μικρό. Πολλές φορές αυτά τα μωρά προβληματίζουν αρχικά στο θηλασμό.
Στον μήνα έκανε εντυπωσιακή ανάπτυξη για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.
Από ό,τι μου λέτε η παραγωγή σας είναι καλή, αναμενόμενο για δευτερότοκο που θήλασε επιτυχώς το πρώτο. Η μικρή φαίνεται να παίρνει αυτό που θέλει σε μερικά λεπτά, πράγμα εντελώς φυσιολογικό υπό αυτές τις συνθήκες.
Με αυτά που μου λέτε δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πρόβλημα στο βάρος της. Σε δέκα μέρες πήρε 20 γρ/ μέρα, πράγμα φυσιολογικό για κοριτσάκι στο δεύτερο μήνα. Εξάλλου, δεν πρέπει να ζυγίζουμε τόσο συχνά, καλό είναι να βλέπουμε τι κάνει σε μηνιαία βάση.
Η μικρή έχει κολικούς. Μην την πιέζετε να φάει, προσφέρετε το στήθος όταν θέλει και για όσο θέλει, ανεξαρτήτως ωρών και λεπτών. Δώστε το ένα στήθος για 2-3 ώρες πριν πάτε στο άλλο, ώστε να αδειάζει καλά και να απομακρύνεται και το λιπαρό γάλα. Εάν αλλάζετε συχνά στήθος μπορεί πράγματι να δίνετε το πρώτο γάλα με τη λακτόζη, το οποίο επιτείνει τους κολικούς.
Αν υπάρχει κάτι “περίεργο” στην ανησυχία της, η παιδίατρός σας θα αποκλείσει ιατρικά προβλήματα. Σε αυτήν την ηλικία και ανάλογα με άλλα σημάδια μπορεί να υπάρχει παλινδρόμηση, αλλεργία ή ουρολοίμωξη.
Αν δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι από τα παραπάνω, τότε πρόκειται απλά για ένα μωρό που θηλάζει αποτελεσματικά μια μαμά που έχει πολύ γάλα και το οποίο περνάει την παροδική φάση των κολικών.
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com