Οι “ειδικοί” απαντούν # 83 – Θέμα: Ψυχολογία μετά την εγκυμοσύνη

Οι “ειδικοί” απαντούν # 83 – Θέμα: Ψυχολογία μετά την εγκυμοσύνη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Έχουν περάσει 5½ μήνες που γέννησα και αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν νιώθω όμορφη, δεν θέλω να βγαίνω φωτογραφίες με την κόρη μου γιατί νιώθω άσχημη. Βλέποντας τις φωτογραφίες της συνειδητοποιήσα ότι μαζί της έχω περίπου 15 και ο άντρας μου έχει 105 ;-). Δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται αλλά δεν νιώθω “γυναίκα” και με προβληματίζει αυτό.

Ευχαριστώ,
Πέρσa Κ., Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Το σώμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υφίσταται δραματικές αλλαγές και χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει. Παράλληλα η προσαρμογή στον καινούργιο ρόλο, τον ρόλο της μητέρας είναι μια διαδικασία σύνθετη καθώς αλλάζει ο τρόπος που η γυναίκα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας που έχει για το σώμα της.

Τους πρώτους μήνες αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές καθώς η μητέρα είναι εντελώς απορροφημένη με την φροντίδα του μωρού της. Βιώνει ακόμη το βρέφος ως μέρος του εαυτού της –άλλωστε πριν λίγο διάστημα βρισκόταν μέσα στο σώμα της. Ταυτίζεται μαζί του και προσπαθεί να αναγνωρίσει κάθε φορά την συναισθηματική του κατάσταση.

Για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο η μητέρα επιστρατεύει τον δικό της ψυχισμό, τις δικές της εμπειρίες, ακόμη και εμπειρίες από τότε που εκείνη ήταν μωρό. Η διαδικασία αυτή, απαραίτητη για την ψυχική ωρίμανση του βρέφους, έχει ονομαστεί «πρωταρχική μητρική ενασχόληση» από τον παιδίατρο και ψυχαναλυτή D.Winnicott.

Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης η μητέρα βρίσκεται σε μια κατάσταση εξάρτησης όπου νοιώθει αρκετά ευάλωτη. Όταν αυτή η ψυχική κατάσταση παρέλθει μετά από λίγους μήνες και η σχέση μητέρας-βρέφους έχει εγκατασταθεί η μητέρα αρχίζει να έχει χώρο μέσα της για να σκεφτεί κι άλλα πράγματα που πριν είχε βάλει στην άκρη, όπως η σεξουαλικότητα της.

Είναι συχνό το φαινόμενο να μην νοιώθει τόσο θηλυκή όπως πριν την εγκυμοσύνη, να μην θέλει να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη τόσο συχνά, να αγχώνεται για το αν θα γίνει το σώμα της όπως ήταν πριν, να αναρωτιέται αν ο σύντροφος της την θεωρεί ακόμη επιθυμητή και ελκυστική και να ανησυχεί για το πώς θα είναι από εδώ και πέρα η ερωτική της ζωή.

Επιπλέον, πέρα από τα ενδοψυχικά θέματα που είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων αυτών των συναισθημάτων και των αγχών διαδραματίζει η στάση που κρατά ο σύντροφος.

Ο σύντροφος χρειάζεται να είναι προστατευτικός, υποστηρικτικός, να έχει ανοχή και κατανόηση, να είναι φροντιστικός μαζί της και να της δείχνει παράλληλα ότι είναι ακόμη επιθυμητή. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι και εκείνος περνά τα δικά του αντίστοιχα άγχη (δεν έχει πια αποκλειστική σχέση με την σύντροφο του, μοιράζεται την προσοχή της, τα συναισθήματα της και το σώμα της με το μωρό).

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι συχνό να διαχωρίζεται η εικόνα της γυναίκας σε δύο μέρη: της μητρότητας και της σεξουαλικότητας με την τελευταία να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μετά την απόκτηση ενός παιδιού. Ωστόσο όλα αυτά τα θέματα είναι βασικό να έρθουν στο προσκήνιο προς συζήτηση και επεξεργασία.

 

Κλινική ψυχολόγος

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *