Οι “ειδικοί” απαντούν # 139 – Θέμα: Θηλασμός και ύπνος μωρού

Οι “ειδικοί” απαντούν # 139 – Θέμα: Θηλασμός και ύπνος μωρού

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι που σε μια βδομάδα κλείνει τους 4 μήνες και θηλάζει.

Το θέμα που με απασχολεί είναι ότι, όταν θέλει να κοιμηθεί, δεν καταφέρνει εύκολα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί μόνος του στο κρεβάτι. Θέλει πρώτα να θηλάσει (κι ας μην πεινάει) για να κοιμηθεί. Φροντίζω να τον μεταφέρω πάντα στο κρεβάτι του πριν πέσει σε βαθύ ύπνο. Δείχνει να έχει συσχετίσει σε μεγάλο βαθμό το στήθος με τον ύπνο και δεν ξέρω πώς να το σταματήσω αυτό. Το να καταφέρνει να χαλαρώνει και να αποκοιμιέται μόνος του είναι θέμα ηλικίας; Δηλαδή αργότερα θα του είναι πιο εύκολο;

Κάτι τελευταίο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι σχετικά με τη διακοπή του θηλασμού. Επιστρέφω στη δουλειά μου όταν ο γιος μου θα κλείνει τους 6 μήνες. Είναι καλύτερα να σταματήσει να θηλάζει κάποιο καιρό πριν πάω στη δουλειά μου ή να συνεχίσω να τον θηλάζω και για λίγο καιρό μετά για να μην του πέσουν αποχωρισμός από τη μαμά και απογαλακτισμός μαζί?; Απλά στη δεύτερη περίπτωση ανησυχώ λίγο για το πώς θα καταφέρνει η νταντά να τον κοιμίζει (δεν θέλω να τον κουνάμε).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Φιλικά,
Αννα Τ.
, Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Άννα,

είναι εντελώς φυσιολογικό να κοιμάται με το στήθος. Δεν πρέπει να έχεις ενοχές για την μεγάλη πολυτέλεια να τον κοιμίζεις τόσο εύκολα.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση. Είναι ακόμα νωρίς όμως, το μωρό χρειάζεται τη μαμά και η ανεξαρτητοποίηση που πολλές φορές πιστεύουμε ότι “πρέπει” να επιβάλλουμε από τώρα είναι πολύ πρώιμη.

Το παιδί και εσείς θα οφεληθείτε τα μέγιστα αν θηλάσετε για τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια. Ιδιαίτερα κατά την επιστροφή στη δουλειά και κατά την εισαγωγή στερεών τροφών, ο παράλληλος θηλασμός είναι απαραίτητο κομμάτι για ομαλή διαδικασία.

Για το πως θα συνεχίσετε το θηλασμό πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γαλουχίας για συμβουλές και παρακολούθηση. Με κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να γίνει προετοιμασία ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στον ύπνο ή στο φαγητό του παιδιού όσο λείπετε. Μην αμελήσετε να βρείτε κατάλληλη υποστήριξη, το παιδί σας το αξίζει.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

 

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *