Οι “ειδικοί” απαντούν # 132 – Θέμα: Δεν έχω αρκετό γάλα

Οι “ειδικοί” απαντούν # 132 – Θέμα: Δεν έχω αρκετό γάλα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι το οποίο γεννήθηκε 25/8/2010. Άρχισα να την θηλάζω αποκλειστικά από την στιγμή που πήγαμε σπίτι.

Επειδή έχω μία κορούλα 9 ετών, την οποία την θήλασα για 1 χρόνο, ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Έβαζα το μωρό να θηλάζει όποτε και όσο ήθελε. Δεν κρατούσα ρολόι και το μωρό έδειχνε ότι θήλαζε κανονικά αν και κοιμόταν αρκετά συχνά πάνω στο στήθος μου.

Την πρώτη εβδομάδα δεν είχε κενώσεις αλλά από την δεύτερη εβδομάδα και μετά είχε κανονικά 3-4 φορές την ημέρα. Τα προβλήματα άρχισαν με την πρώτη φορά που την ζυγίσαμε. Το μωρό δεν έπαιρνε καθόλου βάρος.

Εδώ και κάποιες μέρες (από τις 13/9/2010) έχω ξεκινήσει να της δίνω ξένο γάλα (σε συνεννόηση με την παιδίατρο) μετά από κάθε θηλασμό από το οποίο πίνει 50-80 ml κάθε φορά με λαιμαργία! Το βάρος της αυτή τη στιγμή είναι 3.140 ενώ όταν βγήκαμε από το μαιευτήριο ήταν 3.00gr και την πρώτη εβδομάδα στο σπίτι είχε χάσει περίπου 150 gr.

Ξέρω ότι έχει μείνει πολύ πίσω με το βάρος και θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να συνεχίζω να την θηλάζω αποκλειστικά και να έχω αρκετό γάλα.

Γιατί το γάλα μου δεν είναι αρκετό αφού δεν είχα κανένα περιορισμό στο θηλασμό; Υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιο οργανικό θέμα δικό μου αφού στην πρώτη εγκυμοσύνη μου δεν είχα κανένα πρόβλημα;

Από την στιγμή που άρχισε το συμπλήρωμα άρχισε να παίρνει βάρος. Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι το γεγονός ότι δεν έπαιρνε βάρος ήταν λόγω της δικής ανεπάρκειας σε γάλα, ή μπορεί να είναι κάτι άλλο? Γενικά το μωρό φαίνεται ότι είναι καλά.

Να σας πω ότι το βράδυ κοιμόταν μέχρι και 5 ώρες ακόμα και όταν δεν της έδινα συμπλήρωμα.Αν δεν χορταίνε δεν θα ξύπναγε;

Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας γιατί θα ήθελα πολύ να την θηλάζω αποκλειστικά.

Σας ευχαριστώ
Ιωάννα Λ., Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Τα νεογέννητα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 8-12 γεύματα το 24ωρο, να βρέχουν 6-8 πάνες το 24ωρο και να έχουν 3-4 κενώσεις καθημερινά μέχρι την 20η μέρα. Μετά την 20η μέρα μπορεί να αλλάξει ο αριθμός των κενώσεων. Αυτές τις οδηγίες θα έπρεπε να έχει κάθε μητέρα όταν φεύγει από την κλινική. Αν τις γνωρίζατε, θα αποφεύγατε αυτή την περιπέτεια του μωρού.

Το μωρό σας, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, δεν ζητάει να φάει όσο συχνά χρειάζεται και ίσως δεν θηλάζει αποτελεσματικά. Η παραγωγή σας είναι μειωμένη γιατί το μωρό δεν θήλασε ποτέ καλά. Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να θηλάσει αποτελεσματικά. Θα το δείτε στην πορεία.

Το ότι το μωρό κοιμόταν 5 ώρες δεν σήμαινε ότι ήταν χορτάτο, το συγκεκριμένο μωρό κοιμόταν γιατί δεν είχε δυνάμεις να ξυπνήσει, ήταν εξαντλημένο και στο όριο της αφυδάτωσης.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για την ώρα είναι να ξεκινήσετε επαναγαλακτισμό με νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης (δείτε σχετικές οδηγίες ΕΔΩ). Όσο αυξάνεται η παραγωγή, θα μπορείτε να του δίνετε μητρικό γάλα στο μπουκάλι αντί για ξένο. Αν το μωρό αρχίσει να θηλάζει πιο αποτελεσματικά, θα μπορέσετε να περιορίσετε σταδιακά τις αντλήσεις με σκοπό να απαλλαγείτε τελείως από αυτές. Θα χρειαστείτε περίπου ένα μήνα συστηματικών αντλήσεων για να καταφέρετε να καλύψετε τις ανάγκες του παιδιού. Αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαδικασία, θα επικοινωνήσετε για να το δούμε.
 

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *