Οι “ειδικοί” απαντούν # 104 – Θέμα: Παιδική λιποθυμία

Οι “ειδικοί” απαντούν # 104 – Θέμα: Παιδική λιποθυμία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πριν από μια εβδομάδα ο γιος μου (τρεισήμισι χρονών) έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που έπινε το γάλα του. Είχε μόλις ξυπνήσει και ξαφνικά λιποθύμησε. Έκανε κάποιο θόρυβο με το στόμα του κι εγώ νόμιζα ότι πνίγεται. Τον γύρισα ανάποδα και ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά συνήλθε. Νύσταζε και ήταν χλωμός.

Τον πήγα σε νευρολόγο, τον εξέτασε και μου είπε ότι αυτά συμβαίνουν στα παιδιά χωρίς όμως να μου δώσει σαφή απάντηση για τις αιτίες που προκάλεσαν το επεισόδιο. Είναι επαρκής διάγνωση αυτή; Μήπως το επεισόδιο είναι άσχετο με το γάλα; Φοβάμαι για επιληψία. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη; Ανησυχώ πολύ γιατί εδώ που μένω η παραπομπή σε κάποιον ειδικό γιατρό μπορεί να πάρει και μήνες.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μαρία Κ., Σουηδία-Στοκχόλμη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να εμπιστευθείτε το σύστημα υγείας της χώρας σας, το οποίο σωστά λειτουργεί.

Βλέπετε γενικό γιατρό ή παιδίατρο σε πρώτη φάση. Εάν δεν προκύπτει κάτι ύποπτο από την κλινική εξέταση του παιδιού και το αναλυτικό ιστορικό, δεν υπάρχει λόγος επειγόντων εξετάσεων.

Η επιληψία εξ ορισμού είναι σπασμοί – δεν είμαι σίγουρος με αυτά που λέτε ότι αυτό συνέβη στο παιδί. Επίσης είναι σπασμοί, όχι ένας σπασμός αλλά κάτι που επαναλαμβάνεται. Άλλη μικρή πιθανότητα θα ήταν καρδιολογικό θέμα.

Εμπιστευθείτε το γιατρό που παρακολουθεί το παιδί σας, είστε τυχερή που βρίσκεστε εκεί και δεν θα σας τρελάνουν δεκάδες “ειδικοί” της Ελλάδας με εξετάσεις και “διαγνώσεις”.

 Παπαβέντσης Στέλιος
 Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας, που ομολογώ με ηρέμησε αρκετά.Να είστε καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *