Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού δύο μηνών. Τα κακά της μικρής είχαν βλέννες και ήταν πράσινα, από την τρίτη εβδομάδα της ζωής της, καθώς εγώ τη θήλαζα και της έδινα και συμπλήρωμα. Κάποια στιγμή είδα και τριχιδια αίματος, τότε απευθύνθηκα σε παιδογαστρεντερολόγο, η οποία μου είπε να μην τρώω, ότι εμπεριέχει γάλα, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, καθώς να διακόψω και το συμπλήρωμα. Ακολούθησα τις οδηγίες της και πραγματικά, μετά από μια εβδομάδα, τα κακάκια της μικρής ήταν φυσιολογικά, κι αυτό διάρκησε για μια εβδομάδα.

Τώρα βλέπω πάλι τα κακάκια της να πρασινίζουν, να έχουν βλέννες, κάποιες φορές διάρροια, και λίγο αιματάκι. Χθες για παράδειγμα έφαγα φακές και είδα αιματάκι, παρότι δεν τρώω γαλακτοκομικά.

Τι να κάνω; Τι διατροφή να ακολουθήσω; Και πιθανώς τι εξέταση θα με συμβουλεύατε να κάνω;

Σας ευχαριστώ πολύ.
Νάνσυ Π., Αθήνα


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Η οδηγίες που σας έδωσε η συνάδελφος παιδογαστρεντερολόγος είναι σωστές. Ένα βρέφος με αλλεργία στο γάλα αγελάδος μπορεί να θηλάσει και μάλιστα αυτό πρέπει να επιδιώξουμε καταρχήν, διότι το γάλα της μαμάς είναι ό,τι καλύτερο σε αυτή την περίπτωση.

Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι προσοχή στις κρυμμένες πηγές γαλακτοκομικών. Σημειώστε ότι γάλα μπορεί να υπάρχει ακόμα και στο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο, ή τα αλλαντικά π.χ ζαμπόν, γαλοπούλα κλπ. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή στα τρόφιμα που αγοράζετε , ειδικά εάν είναι προιόν επεξεργασίας, να συμβουλεύεστε τις εττικέτες και αν δεν μπορείτε να είστε σίγουρη καλύτερα να καταναλώνετε τρόφιμα που παρασκευάζετε εσείς ή καποιος δικός σας και γνωρίζετε τα συστατικά του. Καμιά φορά η μαμά που θηλάζει πρέπει να αποφεύγει και το μοσχαρίσιο κρέας.

Δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να προκάλεσε την επανεμφάνιση αίματος στις κενώσεις στην περίπτωση της μικρής σας. Αυτό που πάντως συστήνεται είναι η καθημερινή καταγραφή των γευμάτων της μαμάς για κάποιο διάστημα, με σκοπό να δούμε εάν υπάρχει κάτι ακόμα από τη μητρική δίαιτα που πρέπει να εξαιρεθεί, και επαναξιολόγηση.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *