Ο θηλασμός αποτελεί τέχνη που διδάσκεται και μαθαίνεται, παρά φυσικό ένστικτο.
Η ενημέρωση και προετοιμασία για θηλασμό πρέπει να ξεκάνει πολύ πριν τη γέννηση, στην αρχή της κύησης.
Απαιτεί προσωπικό κίνητρο και βούληση από τη μητέρα, υπομονή και επίμονη. Ευοδώνεται μόνο μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον φιλικό για θηλασμό, όπως περιγράφεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Με τη γέννηση του νεογνού και αν το επιτρέπει η υγεία μητέρας και μωρού, ξεκινά η πρώτη προσπάθεια του στο μαστό, κρίσιμη όπως έχουν δείξει μελέτες για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του θηλασμού.
Τις πρώτες ημέρες της ζωής του, το νεογνό είναι σημαντικό να βρίσκεται για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε άμεση επαφή με τη μητέρα, απρόσκοπτα, δέρμα με δέρμα. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν μητέρα και μωρό βρίσκονται συνεχεία μαζί, στο ίδιο δωμάτιο στο μαιευτήριο (rooming in).
Η πρώτη προτεραιότητα είναι το δέσιμο του βρέφους με τους γονείς. Οι κάθε λογής ειδικοί και οι επισκέπτες χρειάζεται να κάνουν ένα βήμα πίσω σε αυτό το στάδιο και να αποφύγουν παρεμβάσεις, διακοπές, παραβιάσεις των ιδιωτικών στιγμών.
Η απομάκρυνση του μωρού από τη μητέρα στο μαιευτήριο είναι πλέον μη αποδεκτή τακτική.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του θηλασμού είναι να αποκτήσει η λεχώνα εμπιστοσύνη στον εαυτό της και να μάθει να «διαβάζει» από μονή της το παιδί της. Ο μόνος ειδικός σε αυτή τη διαδικασία είναι η ίδια. Αν αφήσει τον έλεγχο στον παιδίατρο, τη μαία ή άλλους ειδικούς, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com