Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να προμηθευτούν τα αντισυλληπτικά χαπάκια της «επόμενης μέρας» από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να προμηθευτούν τα αντισυλληπτικά χαπάκια της «επόμενης μέρας» από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή

Πολλές γυναίκες στην Αυστραλία δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να προμηθευτούν τα αντισυλληπτικά χαπάκια της «επόμενης μέρας» από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή. Άλλες πάλι, λανθασμένα, πιστεύουν ότι υπάρχει φόβος να προκαλέσουν κάποια γενετική ανωμαλία στο έμβρυο.

Επίσης, επειδή ονομάζεται «the morning – after pill», πολλές πιστεύουν ότι ενεργεί μόνο αν χρησιμοποιηθεί το επόμενο πρωινό, μετά το σεξ, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι αποτελεσματικό στις επόμενες πέντε μέρες.

Οι πολέμιοι των εκτρώσεων έδωσαν σκληρές μάχες για να εμποδίσουν την διάθεση του εν λόγω αντισυλληπτικού χωρίς συνταγή, ισχυριζόμενοι ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του ελεύθερου σεξ.

Έρευνα, σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό, έδειξε ότι είναι αστήρικτος.

Σε 650 γυναίκες που πήραν μέρος, ηλικίας από 16 ώς 35 χρόνων, το 26% είχε χρησιμοποιήσει σε κάποιο στάδιο το χάπι. Εκείνες που δεν το χρησιμοποίησαν δήλωσαν ότι ο μόνος λόγος ήταν ότι πίστευαν ότι δεν θα μείνουν έγκυοι, έστω και αν έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Η πώλησή του χωρίς συνταγή, είχε προταθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας το 1997, αλλά οι υποστηρικτές της ελεύθερης επιλογής, έπρεπε να δώσουν σκληρή μάχη επί πέντε ολόκληρα χρόνια πριν εγκριθεί η πρόταση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η διευθύντρια του Οργανισμού Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού, Ναόμι Νάϊτ, δήλωσε ότι η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτρώσεων στις αναπτυγμένες χώρες.

Πηγή & φωτό: myhnews 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *