Οι “ειδικοί” απαντούν # 62

Θέμα: θηλασμός και αλλεργία

Έχω μιά κορούλα 22 μηνών η οποία από 48 ημερών μου εμφάνισε αλλεργία με αίμα στα κακά.

Τον πρώτο χρόνο έτρωγα μόνο πουλερικά, παταάτες και αχλαδόμηλα ενώ κοντά στον 11ο μήνα έφαγα μοσχάρι (το ίδιο και η μικρή) και μετά τον χρόνο σταδιακά μπήκαμε και στα δημητριακά και γενικά τις υπόλοιπες τροφές εκτός από αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά.

Τώρα τελευταία την δοκίμασα το αυγό και τα γαλακτοκομικά και μου εμφάνισε έκζεμα πολύ έντονο όπως επίσης και πολύ έντονη γκρίνια. Το ψάρι ακόμα δεν της το έχω δοκιμάσει γιατί έχω παρατηρήσει ότι τώρα τελευταία τρώγοντας κάποιο μπαχαρικό ή πίνοντας κάποιον χυμό του εμπορίου μου πετάει πάλι έκζεμα. Επίσης όταν την πειράζει κάτι παθαίνει φοβερή δυσκοιλιότητα.

Υπάρχει περίπτωση να ξεπεραστεί ποτέ η αλλεργία της; Η αλήθεια είναι ότι πλέον καταναλώνω πολλές τροφές αλλά έχω αρχίσει να πιατεύω ότι η αλλεργία της δεν θα της περάσει ποτέ.

Ασπασία Μ., Ιωάννινα


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Θερμά συγχαρητήρια για την επιμονή σας στο θηλασμό, γιατί τις περισσότερες φορές με αντίστοιχο πρόβλημα οι μητέρες αποθηλάζουν κάτω από την πίεση γαστρεντερολόγων.

Έχετε πραγματικό θέμα και χρειάζεστε βοήθεια ειδικού για τις αλλεργίες της μικρής. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, πρέπει να κάνετε αλλεργικά τεστ (είτε τα δερματικά σε αλλεργιολόγο είτε αίματος RAST) για να δείτε που βρίσκεστε. Έλεγχο για αναιμία κάνατε; Τα ηωσινόφιλά της και η ΙGE που βρίσκονται;

Αυτό που μπορώ γενικά να σας πω είναι ότι η αλλεργία στα γαλακτοκομικά τείνει να φθείνει με τον χρόνο. Οι υπόλοιπες αλλεργίες μπορεί να είναι πιο επίμονες, Επίσης το έκζεμα μπορεί να είναι επίμονο σε όλη την προσχολική ηλικία, με υφέσεις και εξάρσεις που δεν δικαιολογούνται πάντα από κάτι που έφαγε το παιδί.

Σε αυτήν τη φάση οι στερεές τροφές είναι το πρόβλημα, με το θηλασμό ελάχιστα και δευτερευόντως μπορούν να περάσουν αλλεργιογόνα. Καλά κάνατε και χαλαρώσατε τη διατροφή σας.
Μη αγελαδινό γάλα έχει δοκιμάσει η μικρή; Τα ψάρια έχουν σημαντική διατροφική αξία για την ηλικία της – ωφέλιμα λιπαρά, φώσφορος – , θα σας συνιστούσα να τα δοκιμάσει.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *