Οι “ειδικοί” απαντούν # 63

Θέμα: θηλασμός, κατάλληλη αντλία και εργασία

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια τις πολύτιμες συμβουλες που προσφέρετε.
Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μου απαντήσετε σχετικά με κάποια ερωτήματα περι θηλασμού.

Θηλάζω αποκλειστικά το γιό μου που έγινε σήμερα 4 μηνών αν και αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες και καθόλου καλή ενημέρωση απά μαίες και παιδιάτρους (πχ. κόψε το θηλασμό για τον ίκτερο, δώσε χαμομήλι, δε φτάνει το γάλα σου, πρέπει να το ταΐζεις κάθε 3 ώρες και άλλα…). Γεννήθηκε 3040 και στις 17/7 ζύγιζε 6 κιλά ακριβώς.

Θέλω πολύ να συνεχίσω το θηλασμό αν και ξεκινάω δουλειά 1/9. Εργάζομαι ως ελευθερος επαγγελματίας και θα λείπω περίπου τις εξής ώρες: Δευτέρα λείπω από το σπίτι περίπου από 14.00 μέχρι 22.00, Τρίτη απο 17.00-22.00, Τεταρτη 14.00-18.30, και Πεμπτη 15.00-21.00 (Παρασκευη Σαβ.-Κυρ. ρεπό- σας περιγράφω το περσινό μου πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να είναι παρόμοιο και φέτος).

Ποια αντλία να επιλέξω; σκεφτόμουν σύμφωνα με αυτά που διάβασα στο μπλογκ σας, να επιλέξω την mini electic plus medela διπλής άντλησης. Στη δουλειά μου μπορώ να έχω περίπου 2 τέταρτα διαλείμματα την ημέρα.

Σκέφτομαι να τον θηλάζω όσο περισσότερο θα βρίσκομαι στο σπίτι και να αντλώ στη δουλειά (διάβασα σχετικά με τη μεταφορά και συντήρηση του μητρικού γάλακτος-πολύ χρήσιμο). Το μπουκάλι θα το δίνει ο μπαμπάς όσο λέιπω. Παρασκευή σαβ-κυρ που θα είμαι στο σπίτι να τον θηλάζω και τα μεσημέρια ή θηλαζοντάς τον θα δημιουργηθεί σύγχιση ως προς το πρόγραμμά του;

Επίσης ο μικρός ξυπνάει τη νύχτα περίπου ως εξής: κοιμάται 22.00 και ξυπνάει 02.00, μετά 04.00 και 6.30 περίπου. Τώρα βρίσκομαι σε διακοπές, πηγαίνοντας για δουλειά φοβάμαι πως θα είμαι εξαντλημένη, εαν του δίνω ξένο γαλα μόνο στις 22.00 θα μειωθεί αισθητά το γάλα μου; (και θα πονάει το στήθος τη νύχτα φαντάζομαι). Το να δίνεις χαμομήλι ή πιπίλα τη νύχτα είναι λάθος έτσι δεν είναι; Ρωτάω γιατί πολλοί γιατροί το προτείνουν αλλά λίγοι διαπιστώνω πως είναι ενημερωμένοι…

θα ήθελα να θηλάσω το περισσότερο δυνατόν, πως με συμβουλεύετε να οργανωθώ; Μετά τον 6 μήνα θα γίνει και εισαγωγή στέρεας τροφής οπότε θα μειωθούν τα γεύματα με γάλα έτσι δεν ειναι;

Σας ευχαριστώ, ελπίζω να μη σας κούρασα
με εκτίμηση,

Ελεονόρα Π., Αθήνα


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Δύο εβδομάδες πριν την επιστροφή στη δουλειά ξεκινείστε να αντλείτε 1-2 φορές την ημέρα για να έχετε στο ψυγείο. Επίσης μία φορά την ημέρα ο άντρας σας να προσπαθήσει να δώσει το γάλα σας σε μπιμπερό ώστε το παιδί να αρχίσει να το συνηθίζει, εάν δεν το έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα.

Η αντλία που λέτε είναι εντάξει. Μπορείτε όμως να πάρετε και μια απλή ηλεκτρική (Swing) με δύο φάσεις, που είναι πιο σύγχρονης τεχνολογίας και πιο εύκολη στη μεταφορά.

Όταν ξεκινήσετε δουλειά, εάν είστε πάνω από 3 ωρες μακριά από τον μικρό, πρέπει να αντλήσετε στη δουλειά, ας πουμε τη Δευτέρα που λέτε πρέπει να αντλήσετε 2 φορές στη δουλειά.

Στο σπίτι θηλάζετε ελεύθερα, κατά απαίτηση του μικρού. Προσπαθείτε να θηλάζετε αμέσως πριν φύγετε και αμέσως όταν έρθετε από τη δουλειά. Το βράδυ θηλάστε ξαπλωτή για να μην κουράζεστε. Περιστασιακά εάν νιώθετε ένα βράδυ εξαντλημένη μπορείτε να δώσετε μπιμπερό με το γάλα σας από την τράπεζα στο ψυγείο. Μην δώσετε τίποτε άλλο από υγρά.

Σε λιγότερο από δύο μήνες ο μικρός θα ξεκινήσει κρεμούλες και το πρόγραμμα θα αλλάξει.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *