Θηλασμός και περίοδος. Μήπως ήρθε πολύ νωρίς;

Θέμα: Θηλασμός και περίοδος

Το αγοράκι μου είναι 4,5 μηνών. Θηλάζω, βέβαια το γάλα μου εδώ και 4 ημέρες έχει μειωθεί πάρα πολύ, δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι ξεκίνησε η περίοδος εδώ και 2 ημέρες. Θα επηρεάσει το θηλασμό όσον αφορά την ποιότητα, την ποσότητα; Μήπως ήρθαν πολύ νωρις; Μήπως έκανα κάποιο λάθος εγω;

Ευχαριστώ πολύ
Αδαμαντία Α., Χαλκίδα

Είναι μύθος η σύνδεση της επιστροφής της περιόδου με την μείωση της παραγωγής σε γάλα. Η περίοδος μπορεί να έρθει αρκετά νωρίτερα από ότι σε εσάς χωρίς καμία συνέπεια στο θηλασμό.

Το γάλα σας δεν επηρεάζεται ούτε στην ποιότητα ούτε στην ποσότητα. Εάν νιώθετε το γάλα σας να έχει μειωθεί, σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε περισσότερο το μωρό στο στήθος και να μην μπείτε στον πειρασμό να δώσετε μπουκάλι. Όσο περισσότερο θα τραβήξει το παιδί, τόσο περισσότερο τελικά θα παράγετε.

Εφαρμόστε ελεύθερο θηλασμό χωρίς ωράριο, αφήστε στο παιδί να αποφασίσει εάν θέλει να τρώει ακόμα και κάθε μία ώρα. Μπορεί να ζεσταίνεται, να θέλει να ξεδιψάσει, να βγάζει δοντάκια ή να έχει έκρηξη ανάπτυξης.

Είναι παροδική φάση που πρέπει να την ακολουθείτε θηλάζοντας περισσότερο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει ο μικρός στερεές τροφές θηλάζοντας παράλληλα στους μήνες που έρχονται, θα έχει μικρότερες πιθανότητες για λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδες, αλλεργίες, κοιλιοκάκη και πολλά άλλα.

Η μόνη συνέπεια της επιστροφής της περιόδου είναι ότι χρειάζεστε αντισύλληψη εάν δεν θέλετε να συλλάβετε άλλο παιδί τώρα.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *