Οι “ειδικοί” απαντούν # 39

Θέμα: Θηλασμός και πόνος-πέτρωμα στο στήθος

Αγαπητέ Κύριε Παπαβέντση,
καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές (καταλυτικής σημασίας για την από μέρους μου συνέχιση του θηλασμού) που μου δώσατε σχετικά με τον αποκλειστικό θηλασμό, απαντώντας άμεσα σε προηγούμενο ερώτημά μου!

Διανύω την 7η εβδομάδα από την γέννηση της κορούλας μου και ο θηλασμός έχει εδραιωθεί τουλάχιστον όσον αφορά στο ένα στήθος. Το άλλο στήθος όμως πονάει πολύ και πετρώνει ενώ είναι και αρκετά κόκκινο (πάντως δεν έχω πυρετό)! Αναγκάζομαι να παίρνω depon μετά από κάθε δεύτερο θηλασμό.

Διάβασα σχετικά με το πέτρωμα ότι βοηθάει ένα ειδικό μασάζ και εν συνεχεία θηλασμός ή θήλαστρο προκειμένου να αδειάσει το στήθος. Χρησιμοποιώ το mini electric της medela, όμως διάβασα ότι αν δεν έχει εδραιωθεί ο θηλασμός (κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρη για το συγκεκριμένο στήθος) το εν λόγω θήλαστρο μειώνει την παραγωγή.

Χρησιμοποιώντας εναλλακτικά το ειδικό μασάζ κατά τη διάρκεια του ήδη επώδυνου θηλασμού παρατηρώ σχετική βελτίωση και αύξηση της παραγωγής…. όμως αμέσως μετά το στήθος μου πονάει πολύ περισσότερο. (έντονο κάψιμο εσωτερικά)
Τι να κάνω; Ποια είναι τελικά η καλύτερη μέθοδος;

Αμέτρητα ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά Σας!!!

Με εκτίμηση!
Αλίκη Γ., Κέρκυρα

Νομίζω το στήθος σας χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό (ΙΒCLC). 
Mην το αμελήσετε, είναι σημαντικό. 

Κάποια πράγματα που θα μπορούσα να σας πω είναι: 

Όταν έχετε πέτρωμα κάπου, οι πόροι ανοίγουν με ζεστή κομπρέσα ή με ζεστό ντουζ και αμέσως μετά θηλασμό ή χρήση θηλάστρου. 

Επίσης σωστά προσπαθείτε το ήπιο μασάζ κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή της άντλησης. Προτιμήστε το παιδί, αλλάξτε στάσεις στο θηλασμό ώστε η μυτούλα της μικρής να κατευθύνεται προς το σημείο του πετρώματος. 

Εάν κάνετε συχνά αντλήσεις από αυτό το στήθος (ανεξάρτητα θηλάστρου), μπορεί αυτό να συμβάλλει στα πετρώματα, δηλαδή να αυξάνει αναίτια την παραγωγή του στήθους. Ποτέ μην βάζετε το θήλαστρο μέχρι να αδειάσει το στήθος, αλλά μόνο λίγο έως ότου αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Μετά το θηλασμό/ άντληση, δοκιμάστε κρύο επίθεμα για ανακούφιση. 

Που είναι το κόκκινο σημείο, στο στήθος ή στη θηλή; Αν είναι κοντά στη θηλή, μια πιθανότητα είναι η μυκητίαση. Το στόμα της μικρής πως είναι; Όλα αυτά θα τα εκτιμήσει καλύτερα ο σύμβουλος γαλουχίας. 

Παίρνετε αναλγητικό ελεύθερα, καλύτερα αμέσως μετά το θηλασμό. Αν το κόκκινο σημείο είναι στο μαστό, θα μπορούσε να είναι και αρχή μαστίτιδας όπως μου τα λέτε, καλά είναι να πάρετε ειδική γνώμη για να προλάβετε χειρότερα. 

Καλή συνέχεια!

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *