Θηλασμός για… αρχάριες

Προετοιμαστείτε για το θηλασμό
Βασικά δεν μπορείτε να προετοιμάσετε τις θηλές σας για την εμπειρία του θηλασμού αλλά μπορείτε και πρέπει να ετοιμαστείτε ψυχολογικά. 

Βοηθάει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για το θηλασμό πριν γεννηθεί το μωρό σας. Και οι μπαμπάδες θα έπρεπε να μάθουν περισσότερα για να μπορούν να σας υποστηρίξουν και να σας ενθαρρύνουν.

 

Γιατί το στήθος είναι το καλύτερο
Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το παιδί σας. Ρωτήστε όποιο γιατρό θέλετε και θα σας απαντήσει ότι ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας. 

Έρευνες δείχνουν ότι αν θηλάζετε το παιδί σας μέχρι τριών μηνών το προστατεύετε από γαστρεντερίτιδα. Αν το θηλάζετε για τουλάχιστον τέσσερις μήνες μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για διάφορες αρρώστιες του αναπνευστικού και ωτίτιδες.

Το μητρικό γάλα είναι ένα ολοκληρωμένο φαγητό για το μωρό σας. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται -τουλάχιστον 400 από αυτά- συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και των αντισωμάτων που δεν θα μπορέσετε να βρείτε ποτέ σε γάλα σκόνη. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η σύστασή του προσαρμόζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Και ασχέτως από τα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στα αντισώματα που κανένα γάλα σε σκόνη δεν προσφέρει, ο θηλασμός θα σας δέσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο με το μωρό σας. 

Όταν θηλάζετε, το παιδί σας ενθουσιάζεται με τον τρόπο που το κρατάτε αγκαλιά, με τη μυρωδιά σας και την επαφή των σωμάτων σας. Και το ίδιο θα νιώθετε και εσείς.

 

Τι πρέπει να αγοράσετε
Πρέπει να πάρετε τουλάχιστον δύο σουτιέν θηλασμού. Σας προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη που χρειάζεται το στήθος σας αφού είναι μεγαλύτερο από συνήθως. Ανοίγουν από μπροστά ή από το πλάι και μπορείτε να τα ανοίξετε εύκολα όταν θέλετε να θηλάσετε. Σιγουρευτείτε ότι εφαρμόζουν τέλεια πάνω σας και ότι ανοίγουν εύκολα. Αν το στήθος σας εξέχει από κάπου, μπορεί να σας πιέζει και να περιορίσει την παραγωγή του γάλακτος. 

Μπορεί να θέλετε να περιμένετε να το αγοράσετε μετά τη γέννα για να είστε σίγουρες ότι σας κάνει. Αλλά τα περισσότερα μαγαζιά με τέτοια είδη έχουν ένα εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να σας πει ακριβώς τι θα χρειαστείτε και μετά από την 36 εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Μερικές μαμάδες έχουν την εντύπωση ότι τα στήθη τους έχουν μια τάση να βγάζουν σταγόνες. Το κλάμα ενός παιδιού ή η μυρωδιά ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει τη ροή του γάλακτος και όταν δεν το θέλετε. Σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει ειδικά μαξιλαράκια στο σουτιέν σας. Μπορείτε να πάρετε μιας χρήσης ή πολλών χρήσεων.

Πώς να θηλάσετε
Επειδή κάθε τάισμα μπορεί να πάρει από επτά μέχρι και 40 λεπτά, διαλέξτε ένα ωραίο σημείο για να θηλάσετε. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντική ειδικά τις πρώτες μέρες που θηλάζετε κι ακόμη προσπαθείτε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο. 

Αν αποσπάτε εύκολα η προσοχή σας, βρείτε κάποιο ήρεμο μέρος. Αν βαριέστε εύκολα, μπορεί να θέλετε να το θηλάσετε μπροστά στη τηλεόραση, αλλά μόνο αν δεν ενοχλεί ούτε εσάς ούτε το μωρό σας. Δοκιμάστε διάφορα μέρη μέχρι να βρείτε το κατάλληλο σημείο.

Κρατήστε το μωρό σας με κάποιο τρόπο που δεν θα κούρασει τα χέρια και την πλάτη σας. Και υποστηρίξτε τη θέση σας με πολλά μαξιλάρια. Πολλές γυναίκες βολεύονται όταν κρατάνε το μωρό τους στην αγκαλιά αλλά αυτό αλλάζει από γυναίκα σε γυναίκα. 

Φέρτε εσάς και το μωρό σας σε μια άνετη θέση πριν ξεκινήσετε. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε το στήθος σας όταν πίνει το μωρό σας. 

Πρέπει να ανοίξει πολύ το στοματάκι του. Αν σας πονάει, διακόψτε το βάζοντας το μικρό σας δάχτυλο ενδιάμεσα στο στόμα του μωρού σας και τη θηλή σας, και μετά δοκιμάστε ξανά. Όταν βρείτε το ρυθμό, δεν θα έχετε πρόβλημα.

Ο θηλασμός θέλει εξάσκηση
Δώστε στον εαυτό σας όσο χρόνο χρειάζεται για να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο. Μπορεί να χρειαστεί μία ημέρα, μία εβδομάδα ή μόνο ένα τάισμα. 

Αν έχετε μια άσχημη μέρα, απλώς πείτε στον εαυτό σας ότι αύριο θα είναι καλύτερα Και θυμηθείτε ότι όλα τα προβλήματα είναι περαστικά. 

Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες θα θηλάζεται χωρίς να το σκέφτεστε. Αν όχι, μη διστάζετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Τι μπορεί να νιώθετε
Μερικές γυναίκες συνηθίζουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς πόνο το θηλασμό. Αλλά πολλές νέες μαμάδες το βρίσκουν πολύ δύσκολο. Οπότε, αν χάνετε το κουράγιο σας, θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνες. 

Αν απλώς θέλετε να τα παρατήσετε όλα ή απλά θέλετε επαγγελματική υποστήριξη, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό θηλασμού. Ο ειδικός μπορεί να σας παρακολουθήσει καθώς θηλάζεται και να σας δώσει συμβουλές για το πως να το κάνετε καλύτερα. Επίσης, ζητήστε συμβουλές από τη μαία ή τον παιδίατρό σας.

Προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε
Αν και οι γυναίκες θηλάζουν εδώ και αιώνες, δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τις πρώτες μέρες. Τις πρώτες έξι εβδομάδες καθώς η παραγωγή γάλακτος προσαρμόζεται και μέχρι το παιδί σας να μάθει πώς να θηλάζει, μπορεί να υποφέρετε από:

• Πρησμένο στήθος
• Φλεγμονή στο στήθος
• Θηλές που πονάνε

Θηλασμός σε δημόσιο χώρο
Μπορεί να ντρέπεστε να θηλάσετε το παιδί σας μπροστά σε κόσμο αλλά δεν απαγορεύεται να το κάνετε. Στη Σκωτία επιτρέπετε να θηλάσετε σε δημόσιο χώρο, ενώ στη μεγάλη Βρετανία δεν έχει μπει στο νομοσχέδιο ακόμη. Όπως και αν έχει, δεν μπορείτε να πηγαίνετε σπίτι κάθε φορά που πεινάει το μωρό σας. 

Μερικές μπλούζες είναι σχεδιασμένες για να σας επιτρέπουν να θηλάζετε διακριτικά το μωρό σας. Να αποφεύγετε μπλούζες που πρέπει να τις ξεκουμπώσετε -θα αισθανθείτε πολύ εκτεθειμένες. Μπλούζες που απλώς τις σηκώνετε είναι ιδανικές. 

Αν ρίξετε και ένα μαντίλι ή ένα κασκόλ σας πάνω από τον ώμο και το στήθος σας θα νιώσετε πιο άνετα να θηλάσετε το μωρό σας σε δημόσιο χώρο. Απλώς προσέξτε το παιδί σας να αναπνέει με ευκολία. 

Μερικά μεγάλα καταστήματα έχουν χώρους για μαμάδες και μωρά που μπορείτε να καθίσετε και θηλάσετε με άνεση. Άλλα μαγαζιά έχουν κάποιες γωνιές όπου είστε ευπρόσδεκτες να θηλάσετε. Και αν δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε, αφήστε την ντροπή στην άκρη, γιατί το να ταΐσετε το μωρό σας όταν πεινάει έχει προτεραιότητα. 

Όταν συνηθίσετε το θηλασμό, δεν θα σας κάνει καμιά εντύπωση να θηλάσετε οπουδήποτε.

Μπορώ να θηλάσω αφού γυρίσω στη δουλειά;
Ναι. Το να γυρίσετε στη δουλειά δεν σημαίνει το τέλος του θηλασμό. Βασικά, οι μαμάδες που δουλεύουν εκτός σπιτιού μπορούν να θηλάσουν για όσο θέλουν. Μπορεί να θέλετε να αντλείτε όταν είστε στη δουλειά ή να θηλάσετε μόνο όταν είστε με το μωρό σας. Και τα δύο γίνονται.

Πηγή & φωτό: myworld 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *