Εγκυμοσύνη: Οι έφηβες έγκυες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να αποκτήσουν μικρό νεογνό

Εγκυμοσύνη: Οι έφηβες έγκυες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να αποκτήσουν μικρό νεογνό

Οι έφηβες έγκυες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να αποκτήσουν μικρό νεογνό, συγκριτικά με τις κοπέλες που αποκτούν παιδί μετά τα 20 έτη, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Pregnancy and Childbirth.

Τα κορίτσια 14 με 17 ετών είναι επίσης πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα αν κυοφορούν ήδη το δεύτερο παιδί τους, σύμφωνα με στοιχεία από δείγμα 50.000 γυναίκες στην Αγγλία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κορκ στην Ιρλανδία προσπαθούν να επισημάνουν την σημασία των ιατρικών ελέγχων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα γυναικών 14-29 ετών που είχαν αποκτήσει παιδί εντός διετίας και προέρχονταν από την βορειο-ανατολική Αγγλία.

Συνολικά, 3.600 ήταν οι κοπέλες ηλικίας 14-17 ετών. Πάνω από το ένα τρίτο αυτών προέρχονταν από κοινωνικά στερημένες περιοχές.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι έφηβες μητέρες ήταν πιθανότερο να έχουν ελλιπές βάρος.

Όσες ήταν κάτω από 17 ετών είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο νεογνό κατά την πρώτη εγκυμοσύνη και 93% κατά την δεύτερη κύηση.

Επίσης εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ νεαρής ηλικίας της μητέρας και απόκτησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι «ενδεχομένως ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού στις εφηβικές εγκυμοσύνες να σχετίζεται με την βιολογική ανωριμότητα των κοριτσιών. Επίσης ίσως ο αυξημένος κίνδυνος κακού αποτελέσματος κύησης στην δεύτερη εφηβική εγκυμοσύνη να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η υψηλότερη κοινωνική υστέρηση και η λιγότερη περιγεννητική φροντίδα.»

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη του κατάλληλου ιατρικού ελέγχου των εφήβων που κυοφορούν, ενώ θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την προαγωγή της αντισύλληψης, ειδικά σε κοπέλες με ιστορικό εφηβικής εγκυμοσύνης.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *