Εγκαινιάστηκε η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος στα Βαλκάνια

Εγκαινιάστηκε η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος στα Βαλκάνια

Η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος όχι μόνο στη Σερβία, αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, εγκαινιάσθηκε πρόσφατα στο Βελιγράδι, σε μια περιοχή όπου ελάχιστα εφαρμόζεται η πρακτική του θηλασμού.

Η τράπεζα βρίσκεται στο Ινστιτούτο Νεογνολογίας του Βελιγραδίου και παρέχει το άκρως απαραίτητο μητρικό γάλα στα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα και τα οποία νοσηλεύονται εκεί, εξηγεί η Σλάβιτσα Σίμιτς, υπεύθυνη του Ινστιτούτου.

“Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των βρεφών που έχουν γεννηθεί πρόωρα (στο Ινστιτούτο Νεογνολογίας), να παρέχουμε γάλα στα μαιευτήρια του Βελιγραδίου, αλλά και στις μητέρες που για λόγους υγείας δεν είναι σε θέση να θηλάσουν τα παιδιά τους”, εξηγεί η Σίμιτς.

Σήμερα, οι γυναίκες που προσφέρουν εθελοντικά στην τράπεζα το γάλα τους είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει και που διαθέτουν πλεόνασμα γάλακτος καθώς τα μωρά τους βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο. Οπως για παράδειγμα η Ιβάνα Μίτσιτς που γέννησε πρόωρα ένα κοριτσάκι σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Εφόσον δεν μπορεί να θηλάσει το δικό της μωρό προσφέρει το γάλα της στα βρέφη άλλων γυναικών.

“Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα να μπορείς να προσφέρεις το γάλα σου σε άλλα μωρά”, δήλωσε η 26χρονη Ανα, μια άλλη εθελόντρια.

Σύμφωνα με την Σίμιτς, η τράπεζα καλύπτει προς το παρόν το ένα τρίτο των αναγκών του Ινστιτούτου Νεογνολογίας.

Η τράπεζα αντιμετωπίζει ωστόσο δυσκολίες στη διεύρυνση του αριθμού των εθελοντριών, σε μια χώρα όπου το ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν τα παιδιά τους είναι μικρό.

Σύμφωνα με τη Unicef, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μόνο το 27% των βρεφών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Στη Σερβία, το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο με μόνο ένα 15% των γυναικών να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την Αλεξάντρα Γιόβιτς, υπεύθυνη του προγράμματος “φιλικά προς τα βρέφη” της Unicef στη Σερβία, διαφημίσθηκε τόσο πολύ η αξία του γάλακτος σε σκόνη για τα νεογέννητα που οι νέες μητέρες κατέφυγαν σ΄αυτό για ευκολία. Μάλιστα πολλοί ήταν οι παιδίατροι που το συνέστησαν στις μητέρες.

Η Ντραγκάνα Σοτσάνιν του Δικτύου σέρβων γονέων εκτιμά ότι η απουσία ενημέρωσης ευθύνεται για το χαμηλό ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν τα παιδιά τους.

“Στη Σερβία δεν υπάρχει καμία διαφήμιση για την αξία του μητρικού γάλακτος, ενώ πολλές είναι οι μητέρες που δε θηλάζουν τα παιδιά τους επειδή θέλουν να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία τους, επειδή φοβούνται ότι θα χαλάσουν τη σιλουέτα τους ή ντρέπονται στην ιδέα ότι θα θηλάσουν τα μωρά τους ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους”, τόνισε.

Το Ινστιτούτο Νεογνολογίας σκοπεύει να αρχίσει μια μεγάλη εσκτρατεία μέσω των ΜΜΕ για να ενημερώσει τις γυναίκες για την αξία του θηλασμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *