Θηλασμός πρόωρων διδύμων

Θέμα: Θηλασμός πρόωρων διδύμων

κα Παπαδήμα καλησπέρα,
μετά από τις πληροφορίες που σας έστειλα για τα μωρά μου, έχω απορίες:

Το Α’ μου παιδί έμεινε στη ΜΕΝΝ για 25 ημέρες, οι οδηγίες εξόδου ήταν να της δίνω ξένο γάλα για πρόωρα και ελλειποβαρή μωρά, εγώ ρώτησα αν μπορώ να τη θηλάσω και μου είπαν καλύτερα όχι ακόμη

Το είπα στην παιδίατρό μου και μου είπε να τη βάλω στο στήθος και άμα θέλει και άλλο να της δώσω συμπλήρωμα, εγώ λοιπόν μετά τον επανέλεγχο αμέσως μετά την έξοδο, την έβαλα στο στήθος αλλά ούτε λόγος για να το πιάσει… Την άφηνα να πεινάει, αλλά και πάλι τίποτα, το έπιανε για μερικά δευτερόλεπτα και μετά είτε κοιμόταν, είτε βαριόταν είτε πάλευε και στο τέλος έκλαιγε τόσο πολύ που τη λυπόμουν και της έδινα το μπουκάλι.

Θα ήθελα να μου δίνατε μερικές συμβουλές αν υπάρχει περίπτωση να τη θηλάσω έστω και για λίγο, το κακό είναι ότι με το άστατο ωράριο, τα νυχτερινά ξυπνήματα κ.α. ξεχνάω τις αντλήσεις και μου έχει μειωθεί το γάλα σημαντικά. Πριν την πάρω έβγαζα περίπου 300ml πλέον με το ζόρι τα 150ml, ίσα ίσα για να το στέλνω στο άλλο μου παιδάκι. Σημειώστε πως όσο ήταν και εκείνη στη ΜΕΝΝ της έστελνα γάλα – όσο μπορούσα.

Υπάρχει περίπτωση να κατέβει γάλα περισσότερο ή το έχω χάσει ήδη το παιχνίδι; Το παιδί άμα μεγαλώσει λίγο ακόμη -σε βάρος- θα του είναι πιο εύκολο να πιάνει τη θηλή μου ή απλά θα περιμένει πότε θα χάσω την υπομονή μου για να του δώσω το μπουκάλι του;

Συγγνώμη για το μακροσκελές σημείωμα, ευχαριστώ εκ των προτέρων πολύ για το χρόνο σας, αναμένω με ελπίδα τη σύντομη απάντησή σας,

Φιλικά
Χριστίνα Ν., Αθήνα – Ζωγράφου

Να σας ζήσουν!

Μπορείτε να έχετε περισσότερο γάλα, αρκεί να κάνετε πλήρες πρόγραμμα επαναγαλακτισμού.

Είναι προτιμότερο να έχετε σύστημα διπλής άντλησης γιατί ο χρόνος άντλησης μειώνεται στο μισό (είναι πιο εύκολο για τη μαμά να βρει το μισό χρόνο!) αλλά και φαίνεται ότι η παραγωγή αυξάνεται πιο γρήγορα!

Επειδή το πρόγραμμα με ένα μωρό δεν μπορεί να είναι σταθερό, προγραμματίζετε τις αντλήσεις ανά 1,5 με 2 ώρες στη διάρκεια της μέρας, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι και καθυστερήσει κάποια φορά για περισσότερο από 3 ώρες να μην υπάρχει πρόβλημα με το συνολικό αριθμό των αντλήσεων.

Θα πρέπει να κάνετε 8-10 αντλήσεις το 24ωρο. Η μία από αυτές θα πρέπει να είναι βραδυνή, στη διάρκεια του ύπνου.

Είναι καλό να μην υπάρχουν διαστήματα μεταξύ των αντλήσεων που διαρκούν πάνω από 4 ώρες. Για τις περισσότερες μητέρες είναι πολύ δύσκολο να αυξήσουν την παραγωγή αν υπάρχουν μεγάλα διαστήματα.

Γενικά απαιτούνται τουλάχιστον 100 λεπτά ενεργού θηλασμού σε κάθε μαστό το 24ωρο. Αυτό μεταφράζεται σε 10 δεκάλεπτα ή 8 13λεπτα για κάθε μαστό. Γι αυτό προτείνουμε το σύστημα διπλής άντλησης. Είναι δύσκολο για μια μητέρα να βρει 100 λεπτά ελεύθερα το 24ωρο, το να βρει 200 είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Δείτε κι εδώ για επιπλέον βοήθεια.

Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία του επαναγαλακτισμού με κάποια συμπληρώματα διατροφής ή ακόμη καλύτερα με τη βοήθεια ενός ενδοκρινολόγου που γνωρίζει καλά το θηλασμό, ο οποίος θα κρίνει αν μπορείτε να πάρετε δομπεριδόνη. Τα συμπληρώματα και η δομπεριδόνη δεν μπορούν να βοηθήσουν αν δεν κάνετε πλήρες πρόγραμμα αντλήσεων.

Για να καταφέρετε να θηλάσετε θα πρέπει να καλύπτετε τουλάχιστον τις μισές ανάγκες τους σε γάλα. Αν το γάλα είναι λιγότερο, είναι δύσκολο για τα μωρά να μείνουν στο στήθος.

Επίσης είναι καλό να αξιολογηθεί ο θηλασμός από κάποιο σύμβουλο θηλασμού.

Αν το μωρό δεν συνεργάζεται σε αυτή τη φάση, έχουμε πάντα την ελπίδα ότι θα συνεργαστεί όταν θα υπάρχει περισσότερο γάλα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι θα κάνει κάθε μωρό ξεχωριστά. Γενικά τα περισσότερα καταφέρνουν να συνεργαστούν, ειδικά τους πρώτους τρείς μήνες. Μετά μειώνονται κάπως οι πιθανότητες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Υπάρχουν πάρα πολλά μωρά που ξεκίνησαν το θηλασμό σε σχετικά μεγάλη ηλικία. 

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *