O ικονομικότερος αλλά πιο επισφαλής σε περίπτωση που υπάρχουν επιπλοκές θεωρείται ο τοκετός στο σπίτι.
Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση |
Είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού «Ευτοκία». Επειδή όμως η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί ακόμη εξαίρεση στην Ελλάδα, χρειάζεται σκέψη και πολλή γνώση κατά την πορεία της εγκυμοσύνης για να αποφασίσουν οι γονείς ποιο είναι το σωστό για τη μητέρα και το παιδί που θα φέρει στον κόσμο.
Οι προϋποθέσεις για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι είναι να είναι υγιής, να έχει φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης, να μην είναι πολύδυμη κύηση, η προβολή να είναι κεφαλική, να μην έχει μπει σε πραγματική παράταση (ηλικία κύησης μεγαλύτερη των 42 εβδομάδων), το σπίτι της να πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής, η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο να μην είναι μεγαλύτερη της μιας ώρας, να υπάρχει ο ειδικός που θα την ξεγεννήσει, ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα και η εξέλιξή του να είναι φυσική.
Για τον τοκετό χρειάζεται καθαρό και ζεστό σπίτι, τα ρούχα του μωρού να είναι καθαρά και σιδερωμένα, νάιλον για την προστασία του στρώματος, του καναπέ ή της μοκέτας, οινόπνευμα, pantyslip, σερβιέτες και υποσέντονα, έναν πλάγιο φωτισμό, δύο μικρές λεκάνες, σακούλες σκουπιδιών και ζυγαριά για το μωρό.
Κατά τη διάρκεια της διαστολής η επίτοκος είναι ελεύθερη να διαλέξει τον χώρο και τον τρόπο που θέλει να κινείται και να κάθεται. Μπορεί να ασχολείται με ό,τι της αρέσει, όπως για παράδειγμα να ετοιμάζει φαγητό, να ακούει μουσική ή να κάνει μπάνιο. Η κολπική εξέταση γίνεται μόνο όταν πραγματικά υπάρχει λόγος, όπως στην αρχή του τοκετού, όταν καθυστερεί πολύ η πορεία της εξέλιξης ή όταν αρχίζει η ίδια η επίτοκος να εξωθεί. Η ακρόαση των καρδιακών παλμών του εμβρύου γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φάρμακα για την επιτάχυνση του τοκετού δεν χρησιμοποιούνται.
Η μαία βοηθά τη γυναίκα με μασάζ, σωστές αναπνοές και χαλάρωση καθώς και με την εναλλαγή θέσεων και στάσεων.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com