Εκπτώσεις στις γέννες κάνουν οι κλινικές

Εκπτώσεις στις γέννες κάνουν οι κλινικές

Η μειωμένη προσέλευση στα ιδιωτικά μαιευτήρια και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ρίχνουν τις τιμές των τοκετών
Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Νερό στο κρασί τους προτίθενται να βάλουν οι επικεφαλής των ιδιωτικών μαιευτηρίων λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση του κόσμου.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να «ρίξουν» τις τιμές και να κάνουν συζητήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για πιθανή μελλοντική συνεργασία, έχει παίξει και η πρόσφατη λειτουργία του μαιευτηρίου Γαία. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων μαιευτικών κλινικών, η προσέλευση του κόσμου στα ιδιωτικά μαιευτήρια παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 10%-20%. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στα δημόσια μαιευτήρια, αφού πολλά ζευγάρια δεν προχωρούν εύκολα στην απόκτηση δεύτερου παιδιού.

Το μαιευτήριο Ιασώ προχωρεί από την 1η Ιουνίου στη μείωση της τιμής του τοκετού στο τρίκλινο δωμάτιο σε ποσοστό ως και 40%. Συγκεκριμένα ο φυσιολογικός τοκετός στο τρίκλινο δωμάτιο μειώνεται από 3.350 ευρώ σε 2.000 ευρώ, η δε καισαρική τομή μειώνεται από 3.600 ευρώ σε 2.150 ευρώ. 

Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται και τα έξοδα χειρουργείου, νάρκωσης, οι εξετάσεις της μητέρας και του νεογνού, τα απαραίτητα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό για τον τοκετό. Το κόστος των βασικών εξετάσεων ανέρχεται περίπου σε 1.000 ευρώ. Αλλες εξετάσεις, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές, χρεώνονται επιπλέον. Επίσης στους πολύτεκνους- τρίτεκνους το μαιευτήριο παρέχει έκπτωση 30% στον τέταρτο τοκετό για νοσηλεία σε τρίκλινο δωμάτιο και δωρίζει τον πέμπτο!

Ωστόσο, στον ανταγωνισμό, οι εκπρόσωποι του μαιευτηρίου Μητέρα δήλωναν χθες ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν προς το παρόν σε μειώσεις τιμών. Οπως έλεγαν, έκαναν μειώσεις πέρυσι τον Ιούλιο. Παραδέχθηκαν όμως ότι με την αλλαγή του χρόνου προχώρησαν σε νέες αυξήσεις της τάξεως του 6%-8%.

Και πάλι όμως τα έξοδα του τοκετού παραμένουν υψηλά και καλύπτονται στο σύνολό τους από την οικογένεια, αφού τα μαιευτήρια δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες. 

Μάλιστα οι γιατροί αμείβονται ανάλογα με την κατηγορία του δωματίου που θα φιλοξενήσει τη νέα μητέρα- συχνά δίχως απόδειξη. Δηλαδή λιγότερα χρήματα παίρνουν από τους γονείς αν έχουν «κλείσει» τρίκλινο δωμάτιο και περισσότερα απ΄ όσους επιλέγουν να γεννήσουν σε σουίτα.

Ως τώρα οι τιμές τοκετού με καισαρική τομή κυμαίνονται από 2.050 ευρώ ως 12.800 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν την αμοιβή του γιατρού και άλλες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. 

Για παράδειγμα, για έναν φυσιολογικό τοκετό σε δίκλινο δωμάτιο ιδιωτικού μαιευτηρίου το ζευγάρι θα ξοδέψει περισσότερα από 7.000 ευρώ, αφού εκτός από την τιμή του δωματίου (από 2.850 ως 3.750 ευρώ) θα δώσει περίπου 700 ευρώ για υγειονομικό υλικό και φάρμακα και την αμοιβή του γιατρού (από το 50% ως το 100% της αξίας του δωματίου). Αν το νεογέννητο χρειαστεί θερμοκοιτίδα για λίγες ώρες, λάμπα για ίκτερο, φάρμακα ή εξετάσεις το επιπλέον κόστος μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ.

«Η συνήθης διαδικασία είναι να επιλέγουμε μαιευτήρα με βάση τις συστάσεις φίλων ή συγγενών και στη συνέχεια να πηγαίνουμε στο μαιευτήριο με το οποίο ο ίδιος συνεργάζεται» σχολιάζει ο συνεργάτης της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Χ. Φωκάς.

«Οι μέλλουσες μητέρες θα μπορούσαν να κοιτούν για γιατρό και σε κρατικά μαιευτήρια ή σε μαιευτικές κλινικές. Ως παράδειγμα αναφέρω το “Ελενα Βενιζέλου”, το οποίο θεωρείται καλύτερο μαιευτήριο από ορισμένα ιδιωτικά».

Επίσης ο κ. Φωκάς θεωρεί αδικαιολόγητη τη διαφορά που υπάρχει στις τιμές των μαιευτηρίων της Αθήνας με όσα λειτουργούν στην υπόλοιπη χώρα.

Πηγή & φωτό: tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *