Τι είναι το πρωτόγαλα (πύαρ);

Τι είναι το πρωτόγαλα (πύαρ);

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τρείς έως πέντε ημέρες μετά από τον τοκετό, παράγεται στον μαστικό αδένα μιά κιτρινωπή, κρεμώδης ουσία γνωστή ως πρωτόγαλα (πύαρ).

Επειδή είναι λιγοστό, πολλές μητέρες νομίζουν πως δεν έχουν αρκετό γάλα και καταφεύγουν στο συμπλήρωμα, όμως το πρωτόγαλα είναι ακριβώς ότι χρειάζεται το νεογνό!

Ο οργανισμός από την πρώτη στιγμή της γέννησης του μωρού βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ανάγκες του νεογνού, γι’ αυτό και τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό παράγει το πρωτόγαλα ή πύαρ.Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό μιας και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις.

Με το πρωτόγαλα, εκτός από τα αντισώματα, περνούν από τη μητέρα στο βρέφος πρωτεΐνες, βιταμίνες, άλατα και λευκώματα, παρέχοντάς του ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες της ζωής του.

Το πρωτόγαλα διαφέρει από το ώριμο μητρικό γάλα τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς τη μορφή. Ενώ, δηλαδή, το μητρικό γάλα είναι λεπτόρρευστο και λευκό, το πύαρ είναι παχύρρευστο και έχει χρώμα κιτρινωπό.

Επίσης, το πρωτόγαλα περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και δεν έχει την ίδια ποσότητα υγρού σε σχέση με το ώριμο μητρικό γάλα, αλλά καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες του μωρού σε αντισώματα.

Η ανταπόκριση αυτή, του οργανισμού, στις ανάγκες του μωρού, θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, μιας και το γάλα που παράγεται θα αλλάζει κάθε φορά σύσταση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *