Οι γυναίκες καπνίστριες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Η Δρ Αννα-Καριν Γουικστρομ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης επισημαίνει ότι η παρατήρηση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει την σημασία της διακοπής του καπνίσματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή ακόμη καλύτερα πριν καν την προσπάθεια επίτευξης κύησης. Το τσιγάρο κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο αποβολής, χαμηλού σωματικού βάρους του νεογνού και άλλες επιπλοκές.
Ωστόσο, αν οι επιστήμονες κατανοήσουν καλύτερα πως το κάπνισμα σχετίζεται με τον χαμηλό κίνδυνο προεκλαμψίας, αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία ή πρόληψη της πάθησης.
Η προεκλαμψία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αιφνίδια αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος μετά την 20η εβδομάδα κυοφορίας και την συσσώρευση πρωτεΐνης στα ούρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταλήξει σε εκλαμψία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί κρίσεις ή και κώμα.
Πολλές έρευνες έχουν σχετίσει το κάπνισμα με μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας, αλλά δεν έχουν γίνει επαρκείς τεκμηριώσεις του συσχετισμού.
Στην νέα έρευνα της Δρ Γουικστρομ σε δείγμα 600.000 γυναικών από την Σουηδία που γέννησαν την περίοδο 1999-2006, διαπιστώθηκε ότι όσες κάπνιζαν κατά την κύηση είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.
Αντίθετα, δεν προέκυπτε όφελος μεταξύ των γυναικών που έκαναν χρήση του snus, είδος ψηλοκομμένου καπνού για μάσημα, που πωλείται σε ειδικά σακουλάκια στην Σουηδία, αλλά είναι απαγορευμένο στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή τόσο τα τσιγάρα όσο και το snus περιέχουν νικοτίνη, η μελέτη δείχνει ότι η νικοτίνη δεν είναι η αιτία του μειωμένου κινδύνου προεκλαμψίας. Αντίθετα, το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι ο υπεύθυνος.
Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που αναστέλλουν τον σχηματισμό νέων αγγείων, περιλαμβανομένης και της sFlt1. Τα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις εβδομάδες πριν την εκδήλωση της προεκλαμψίας. Αρα είναι πιθανόν το κάπνισμα να μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα της sFlt1.
Η θεωρία των ερευνητών, αξίζει να σημειωθεί ότι βασίστηκε σε στοιχεία από το εθνικό αρχείο γεννήσεων της Σουηδίας, και ειδικότερα δείγματος 612.712 μονότοκων γεννήσεων. Μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν πολύ κατά την κύηση (10 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα) το 1,7% εκδήλωσε προεκλαμψία, ενώ το ποσοστό ήταν 2,3% μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν λιγότερα και 3% στις γυναίκες που δεν κάπνιζαν καθόλου.
Μετά τον συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων όπως η μητρική ηλικία και το βάρος στα πρώιμα στάδια της κύησης, οι γυναίκες που κάπνιζαν ελάχιστα τσιγάρα είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία από τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν καθόλου. Οι γυναίκες που κάπνιζαν πολλά τσιγάρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com