Το αντισυλληπτικό χάπι παρέχει μακροχρόνια οφέλη

Το αντισυλληπτικό χάπι παρέχει μακροχρόνια οφέλη

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως για το αντισυλληπτικό χάπι έδειξε ότι ενδέχεται να συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και της καρδιοπάθειας.

«Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη που παρέχει το αντισυλληπτικό χάπι υπερτερούν των κινδύνων», αναφέρει ο Richard Anderson από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι Βρετανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη -η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal- παρακολούθησαν 46.000 γυναίκες για σχεδόν 40 έτη και βρήκαν ότι, μακροπρόθεσμα, οι γυναίκες που είχαν λάβει αντισυλληπτικά χάπια είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου και όλων των τύπων καρκίνου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν λάβει ποτέ από του στόματος αντισύλληψη.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, καθώς η μελέτη αυτή ξεκίνησε το 1968, τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να ισχύουν μόνο για τις γυναίκες που λάμβαναν τα παλαιού τύπου αντισυλληπτικά χάπια και μπορεί να μην ισχύουν για τις γυναίκες που λαμβάνουν νέου τύπου αντισυλληπτικά.

«Πολλές γυναίκες -ιδιαίτερα εκείνες που χρησιμοποίησαν την πρώτη γενιά αντισυλληπτικών χαπιών πριν από πολλά έτη- είναι πολύ πιθανό να νιώσουν ανακούφιση μαθαίνοντας για τα αποτελέσματα αυτά», επισημαίνει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Philip Hannaford από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

Αν και τα ευρήματα έδειξαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών που λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια κατά τη διάρκεια της μελέτης ή είχαν διακόψει πρόσφατα τη λήψη τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επίδραση αυτή στις νεότερες γυναίκες εξαφανίζεται μετά από 10 περίπου έτη και τα οφέλη στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες υπερέχουν του κινδύνου αυτού.

Πηγή & φωτό: healthview.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *