«Ναι» στον θηλασμό των παιδιών τους λένε πλέον κατηγορηματικά -και το δείχνουν εμπράκτως- οι Ελληνίδες μητέρες

«Ναι» στον θηλασμό των παιδιών τους λένε πλέον κατηγορηματικά -και το δείχνουν εμπράκτως- οι Ελληνίδες μητέρες

Εννέα στα δέκα ελληνόπουλα θηλάζουν από έναν έως έξι μήνες, και έξι στα δέκα μωρά ακόμη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αλλαγή στην στάση των Ελληνίδων και στην οικονομική κρίση, ευελπιστούν ωστόσο ότι ο μητρικός θηλασμός θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα τον κανόνα καθώς ολοένα μητέρες θα αναγνωρίζουν την αξία του μητρικού γάλακτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία σε δείγμα 1.235 μητέρων από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, το Κιλκίς και το Διδυμότειχο, ο μητρικός θηλασμός είναι η πρώτη επιλογή της συντριπτικής πλειονότητας των Ελληνίδων σε ό,τι αφορά τον τρόπο διατροφής των μωρών τους, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. 

Περισσότερο ανθεκτικές στις… δυσκολίες που προκύπτουν στον μητρικό θηλασμό αποδεικνύονται οι νεότερες σε ηλικία μητέρες (18 έως 28 χρόνων) οι οποίες θηλάζουν τέσσερις φορές συχνότερα σε σχέση με τις μεγαλύτερες μητέρες, ηλικίας 28 και άνω χρόνων. 

Επίσης, οι γυναίκες με στοιχειώδη εκπαίδευση επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό σε ποσοστό 95%, ενώ οι πιο μορφωμένες (απόφοιτες ανωτάτων σχολών) σε ποσοστό 65%. 

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση του 48ου Πανελληνίου Παιδιατρικού Συνεδρίου, από τις 21 έως 23 Μαΐου 2010 στη Μύκονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος η ετήσια κατανάλωση γαλάτων σε σκόνη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, ανέρχεται στην χώρα μας σε περίπου 1.500.000 μονάδες και των ειδικών γαλάτων σε 1.700.000 μονάδες. 

Ωστόσο, κατά τον καθηγητή τα ειδικά, αντιαλλεργικά ή αντιαναγωγικά, γάλατα δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τις 30.000 – 75.000 μονάδες. «Η τρομακτική κατάχρηση των ειδικών γαλάτων οφείλεται στον έμμεσο τρόπο πίεσης που ασκούν οι εταιρείες όταν το παιδί παρουσιάσει 2 – 3 διάρροιες και άλλες τόσες αναγωγές. 

Μετά την μείωση της κατανάλωσης βρεφικού γάλακτος, οι εταιρείες προσανατολίστηκαν στη διαφήμιση των ειδικών γαλάτων, όπως είναι τα αντιαλλεργικά ή τα αντι – αναγωγικά, με αποτέλεσμα πολλές μανάδες να εγκαταλείψουν τον μητρικό θηλασμό» εξήγησε ο καθηγητής.

Πηγή: myhnews.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *