Πάνω από 4 ωτίτιδες τον χρόνο στα παιδιά και επίμονες στοματίτιδες θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς, ενώ οι ενήλικες πρέπει να κινητοποιούνται όταν έχουν σοβαρές ιγμορίτιδες και πνευμονία.
Υποπτες είναι περισσότερες από τέσσερις ωτίτιδες τον χρόνο στα παιδιά, όπως επίσης η έντονη σωματική ανάπτυξή τους και οι επίμονες στοματίτιδες. Αντίστοιχα, οι ενήλικοι πρέπει να κινητοποιούνται όταν έχουν πάνω από δύο ωτίτιδες τον χρόνο, πάνω από δύο σοβαρές ιγμορίτιδες και πάνω από μία πνευμονία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι λανθασμένη ή ελλιπής λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγεί σε νόσο – συχνά πολύ σοβαρή.
Αλλωστε, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το καίριο αμυντικό σύστημα, που εξοπλίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε κάθε εισβολή.
Οι γιατροί συνιστούν προσοχή και ετοιμότητα για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ), οι οποίες αποτελούν τον κορμό της παιδιατρικής ανοσολογίας και θα αναφερθούν στις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό, στο 2ο Συμπόσιο για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες – Παιδιατρική Ανοσολογία που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα.
«Οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες είναι συνυφασμένες με την κλινική εκδήλωση λοιμώξεων, αλλά όχι σπάνια είναι η αιτία αλλεργικών ή αυτοάνοσων νοσημάτων, λευχαιμιών ή λεμφωμάτων και οι περισσότερες από αυτές εμφανίζονται στην παιδική ηλικία», δήλωσε η παιδίατρος και διευθύντρια του τμήματος Ανοσολογίας -Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία», Μαρία Κανάριου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σήμερα έχουν αναγνωριστεί περισσότερες από 200 πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, που αν διαγνωστούν έγκαιρα βοηθούν τον ασθενή στο να έχει μια καλή ποιότητα ζωής. Ακόμη, ωστόσο, δεν μπορούν να πουν πότε και πώς θα εκδηλωθούν ως ασθένειες.
«Οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες κατατάσσονται στα σπάνια νοσήματα, αλλά είναι πολύ συχνότερες απ’ όσο νομίζουμε και μπορεί να νοσούν παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και γιατροί δεν τα γνωρίζουν σε βαθμό που να μπορούν να τα διαγνώσουν έγκαιρα, ώστε να μη δημιουργούνται επιπλοκές και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.
Ούτε οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία γνωρίζουν τη σημασία και το μέγεθος του προβλήματος, με αποτέλεσμα να μη διατίθενται οι απαραίτητοι πόροι για την κατάλληλη περίθαλψη των ασθενών», σημείωσε η κ. Κανάριου.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com