Η φύλαξη του ομφάλιου λώρου δεν οφελεί το ίδιο το παιδί

Η φύλαξη του ομφάλιου λώρου δεν οφελεί το ίδιο το παιδί

Απειροελάχιστες είναι οι πιθανότητες χρήσης από το ίδιο το παιδί του ομφάλιου αίματος που αποθηκεύεται σήμερα στις τράπεζες φύλαξης. 

Το θέμα ξεκαθάρισαν οι διοργανωτές του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σε σχετική Συνέντευξη Τύπου, ενώ παράλληλα προσδιόρισαν και τον ρόλο των δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών.

«Είναι σαφές πλέον ότι η φύλαξη του ομφάλιου λώρου είναι χρήσιμη και στο μέλλον θα είναι βοηθητική, αλλά όχι για το ίδιο το παιδί. Αντιθέτως, θα λύσει το πρόβλημα του δότη σε φορείς γενετικών νοσημάτων και ασθενείς διαφόρων τύπων νεοπλασιών» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρίας, κ. Ιωάννης Μεσσήνης, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Ταρλατζής διευκρίνισε: «Εχει αποδειχθεί πλέον ότι οι ετερόλογες μεταμοσχεύσεις, δηλαδή το μόσχευμα από άλλο δότη, έχουν καλύτερη αντίδραση. 

Για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των δημόσιων τραπεζών φύλαξης, ώστε να καλύπτονται οι ασθενείς που χρειάζονται μόσχευμα. Αντιθέτως, οι ιδιωτικές τράπεζες – οι περισσότερες από τις οποίες δεν πληροφορούν σωστά τα ζευγάρια – δεν μπορούν να έχουν τέτοιο ρόλο. Για το λόγο αυτό έχουν απαγορευθεί σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, ενώ στις άλλες χώρες διέπονται από αυστηρές ρυθμίσεις και νόμους».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αρις Αντσακλής μίλησε για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σήμερα το διλημμα της φύλαξης του ομφάλιου λώρου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ενώ το θέμα έχει ξεκαθαριστεί σε άλλες χώρες «στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντήσω τι γίνεται».

Πηγή & φωτό: healthview 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *