Τη μορφή επιδημίας τίνει να πάρει η παιδική καθιστική ζωή

Τη μορφή επιδημίας τίνει να πάρει η παιδική καθιστική ζωή

Τελικά τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι τα μόνα που κάνουν καθιστική ζωή, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε δείγμα 70.000 εφήβων από 34 χώρες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με την Ρεγγίνα Γκουτχολντ, στέλεχος του ΠΟΥ, «από την Αργεντινή μέχρι την Ζάμπια τα περισσότερα παιδιά δεν αθλούνται επαρκώς, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο κάνει καθιστική ζωή.»

Και ενώ η φράση «Τρίτος Κόσμος» μπορεί να φέρνει στο νου μας εικόνες διαδρομών με τα πόδια για το σχολείο και βαριά σωματική εργασία για τα παιδιά, η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics, δεν αναδεικνύει κάτι τέτοιο. «Σε ότι αφορά τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης, δεν εντοπίσαμε διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων κρατών. Η διαβίωση σε μια φτωχή χώρα δεν συνεπάγεται απαραιτήτως περισσότερη σωματική κινητικότητα για τα παιδιά», σημειώνει η ερευνήτρια.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 72.845 παιδιών 13-15 ετών από την Βόρεια, Νότια Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Τα παιδιά είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια την περίοδο 2003-2007.

Οι ερευνητές καθόρισαν την επαρκή σωματική δραστηριοποίηση σε τουλάχιστον μία ώρα γυμναστικής (εκτός μαθήματος εκγύμνασης) τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τα παιδιά που έβλεπα τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση, έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή συνομιλούσαν με φίλους (εκτός του χρόνου του σχολείου ή των σχολικών μαθημάτων), θεωρήθηκε ότι έκαναν καθιστική ζωή.

Το ένα τέταρτο των αγοριών και το 15% των κοριτσιών αθλούνταν επαρκώς, ενώ το ένα τέταρτο των αγοριών και το 30% των κοριτσιών έκανε καθιστική ζωή και δεν ασκούνταν αρκετά.

Σε κάθε χώρα, εκτός της Ζάμπιας, τα κορίτσια ήταν λιγότερο δραστήρια από τα αγόρια. Σε περισσότερες από τις μισές χώρες, λιγότερο από το ένα τέταρτο των αγοριών αθλούνταν επαρκώς.

Η Ουρουγουάη είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά δραστήριων αγοριών (42%), ενώ η Ζάμπια είχε τα χαμηλότερα (8%). Τα κορίτσια στην Ινδία ήταν πιο δραστήρια (37%) ενώ τα κορίτσια στην Αίγυπτο έκαναν ελάχιστη σωματική άσκηση, με μόνο το 4% να αθλείται επαρκώς.

Λιγότερο καθιστική ζωή κάνουν τα παιδιά στην Μυανμάρ, με το 13% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών να θεωρείται ότι τεμπελιάζουν. Τα έθνη με την πλέον καθιστική ζωή ήταν η Σάντα Λουτσία και τα Νησιά Κέιμαν, όπου το 58% των αγοριών και το 64% των κοριτσιών περνούν τουλάχιστον τρεις ώρες κάνοντας κάποια καθιστική δραστηριότητα.

Ενώ η έρευνα δεν μελέτησε τους λόγους πίσω από την έλλειψη σωματικής δραστηριοποίησης σε πολλά έθνη, οι ερευνητές εικάζουν ότι η αστικοποίηση είναι ένας παράγοντας, όπως επίσης η παγκοσμιοποίηση της τηλεόρασης και των αυτοκινήτων.

Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει στην δραστηριοποίηση των παιδιών μέσω του μαθήματος της γυμναστικής και της επιμόρφωσης για την σημασία της άθλησης. Οι ποδηλατόδρομοι, οι πεζόδρομοι και άλλες αλλαγές που προάγουν το περπάτημα και την ποδηλασία από και προς το σχολείο ενδεχομένως να συμβάλλουν στην επιπλέον ενεργοποίησης των παιδιών.

Πηγή & φωτό: myhnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *