Παιδική βαρηκοΐα

Μερικά παιδιά κινδυνεύουν σοβαρά να έχουν βαρηκοΐα, λόγω κληρονομικών ή άλλων επιπλοκών γι αυτό εμείς οι γονείς θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το τι είναι η βαρηκοΐα αλλά και για την ακοή του παιδιού μας από την πρώτη ημέρα της γέννησης. 

Τα μωρά μέχρι τριών μηνών θα πρέπει τρομάζουν και να κλαίνε από θορύβους, να ξυπνάει με δυνατό θόρυβο. Από τριών έως και έξι μηνών το παιδί σας θα πρέπει να αναγνωρίζει την φωνή σας, να χαμογελάει όταν του μιλάτε, να γυρίζει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση που ακούει τον ήχο και να χαίρετε να παίζει με παιχνίδια που κάνουν θορύβους.

Από την ηλικία των έξι έως εννιά μηνών θα πρέπει να ακούει το όνομα του και να ανταποκρίνεται, να αντιδρά στο «όχι» της μαμάς ή του μπαμπά και να βγάζει διαφορετικούς ήχους, σαν να προσπαθεί να μιλήσει. 

Από τους εννιά έως δώδεκα μήνες το παιδί σας θα πρέπει να ακούει και να προσέχει τον κόσμο που μιλάει, να ακούει και να ανταποκρίνεται όταν φωνάζουν το όνομα του, και να ακούει στις απλές εντολές. 

Από τους δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες το παιδί σας θα πρέπει να αναγνωρίζει και να βγάζει ονόματα σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα και να μιμείται εύκολες λέξεις.

Από ενός έως πέντε ετών το παιδί σας θα πρέπει να ακούει και να καταλαβαίνει μια συζήτησης, να ακούει όταν του φωνάζετε από άλλο χώρο μέσα στο σπίτι, να ακούει μουσική σε λογική ένταση, να αναπτύσσετε κανονικά ο προφορικός του λόγος και να ακούει σιγανές ομιλίες. 

Στην περίπτωση που υποψιαστείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύετε να ακούσει θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας (ωτορινολαρυγγολόγο) για να δει αν υπάρχει πρόβλημα, να το εντοπίσει και να το αντιμετωπίσει.

Πηγή & φωτό: zougla.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *