Ελπιδοφόρα τεχνική βελτιώνει την επιβίωση σε πρόωρα νεογνά

Ελπιδοφόρα τεχνική βελτιώνει την επιβίωση σε πρόωρα νεογνά

Μια νέα τεχνική αντιμετώπισης της αιμορραγίας του εγκεφάλου σε πρόωρα νεογνά ενδέχεται, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, να βελτιώνει την επιβίωσή τους.

Η αιμορραγία του εγκεφάλου είναι μία από τις πιο επίφοβες επιπλοκές για τα περισσότερα πρόωρα μωρά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στην οποία συμμετείχαν 77 βρέφη, έρχεται να προσφέρει νέες ελπίδες σε γονείς και γιατρούς, καθώς τα ευρήματά της έδειξαν ότι μια νέα τεχνική με παροχέτευση του υγρού του εγκεφάλου και εισαγωγή νέου υγρού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχουν τα πρόωρα νεογνά.

Η τεχνική διεξάγεται κατά τη διάρκεια δύο ημερών και απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η πίεση στον εγκέφαλο του βρέφους δεν θα αυξηθεί πολύ, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μέθοδος, εξηγούν, είναι κατάλληλη για τα πιο πρόωρα νεογνά που παρουσιάζουν μεγάλες αιμορραγίες του εγκεφάλου, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλη διόγκωση του εγκεφάλου και της κεφαλής, κατάσταση που ονομάζεται υδροκεφαλία.

Η καθιερωμένη σήμερα θεραπεία περιλαμβάνει την επανειλημμένη εισαγωγή βελόνων στην κεφαλή ή τη σπονδυλική στήλη για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρού για κάποιους μήνες πριν να εφαρμοσθεί παροχέτευση του υγρού στην κοιλιακή χώρα.

Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics έδειξε ότι η νέα τεχνική -που ονομάζεται Drift- ήταν πιο αποτελεσματική.

Ενώ με τη χρήση της καθιερωμένης θεραπείας 71% των πρόωρων βρεφών είχε έως την ηλικία των δύο ετών αποβιώσει ή παρουσίαζε σοβαρή αναπηρία, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 54% στα 39 μωρά στα οποία εφαρμόσθηκε η νέα τεχνική, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποια θεραπεία φαίνεται να προσφέρει όφελος στον ιδιαίτερα ευάλωτο αυτό πληθυσμό νεογνών», δήλωσε η παιδιατρική νευροχειρουργός και μία από τους κύριους ερευνητές της μελέτης Ian Pople, που ελπίζει η τεχνική να υιοθετηθεί σύντομα από τα συστήματα υγείας.


Πηγή: healthview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *