Η πρώτη θεραπεία βρέφους με αέριο ξένου

Η πρώτη θεραπεία βρέφους με αέριο ξένου

“Ένα νεογέννητο στην Αγγλία είναι το πρώτο βρέφος παγκοσμίως που υπεβλήθη σε θεραπεία με αέριο ξένου, μετά από εγκεφαλική βλάβη.”

Ο Riley Joyce δεν είχε παλμούς και δεν ανέπνεε όταν ήρθε στον κόσμο με επείγουσα καισαρική τομή, σε νοσοκομείο του Μπαθ. Είχε 50% πιθανότητες να μείνει με μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Μπρίστολ. Οι γονείς του συμφώνησαν να υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία και ο Riley σήμερα φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά.

Κάθε χρόνο, πάνω από 1.000 -κατά τα άλλα υγιή βρέφη- πεθαίνουν ή εμφανίζουν εγκεφαλική βλάβη λόγω της έλλειψης οξυγόνου ή παροχής αίματος κατά τη γέννα.

Η τεχνική με το ξένον αναπτύχθηκε από τη Marianne Thoreson, καθηγήτρια νεογνικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και τον Δρ. John Dingley, αναισθησιολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea.

Η καθηγήτρια Thoreson δήλωσε: «Μετά από επτά ημέρες, ο Riley βρισκόταν σε εγρήγορση, μπορούσε να κοιτάξει τη μητέρα του, να σηκώσει το κεφάλι του και να πιεί γάλα.»

Η καθηγήτρια είναι πρωτοπόρος πολλών θεραπειών που εφαρμόζονται στο νοσοκομείο από το 1998. Αυτή είναι που ξεκίνησε την τεχνική με την ψύχρανση των βρεφών, ώστε νε μειώνεται η βλάβη στον εγκέφαλο των νεογέννητων. Εντούτοις, η ψύχρανση περιορίζει μερικώς μόνο τη βλάβη και δεν την εμποδίζει σε όλα τα βρέφη.

«Τα τελευταία οχτώ χρόνια, καταφέραμε να αποδείξουμε σε εργαστηριακά πειράματα πως το ξένον διπλασιάζει τις προστατευτικές επιδράσεις της ψύχρανσης του εγκεφάλου. Εντούτοις, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το πώς θα μπορέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να χορηγήσουμε αυτό το σπάνιο και εξαιρετικά ακριβό αέριο στα νεογέννητα μωρά.»

Ο Δρ. Dingley, που κατασκεύασε το μηχάνημα που χορηγεί το αέριο, δήλωσε: «Ένα βασικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό αυτού του μηχανήματος είναι η αποδοτικότητά του, καθώς χρησιμοποιεί λιγότερο από 200ml ξένον την ώρα -λιγότερο από το περιεχόμενο ενός κουτιού αναψυκτικού. Το ξένον είναι μία πολύτιμη και περιορισμένη πηγή και κοστίζει πάνω από 30 λίρες το λίτρο. Καθώς τα μωρά εισπνέουν πολλά λίτρα αέρα το λεπτό, οποιαδήποτε θεραπεία με βάση το ξένον θα ήταν εξαιρετικά ακριβή εάν δεν υπήρχε μία οικονομική μέθοδος χορήγησής του.»

Η συσκευή έλαβε την άδεια για κλινικές δοκιμές και θα χρησιμοποιηθεί σε 12 βρέφη μέσα στους επόμενους μήνες, πριν να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι γονείς του μόλις 12 ημερών Riley δήλωσαν: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Riley τα πάει καλά και εξαιρετικά ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δόθηκε. Η Δρ. Thoreson ήταν τόσο παθιασμένη με αυτό, που πραγματικά πιστέψαμε ότι την ενδιέφερε μόνο το καλό του Riley. Ήταν πολύ τραυματική η εμπειρία να βλέπεις το μωρό σου να μην αναπνέει, αλλά όταν είδαμε το ασθενοφόρο να έρχεται και να παίρνει τον Riley για να τον πάει στο Μπρίστολ, μας έδωσε ελπίδες πως θα τον βοηθούσαν.»

Πηγή & φωτό: news.pathfinder.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *