Τα πρόωρα παιδιά, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να υποφέρουν από πνευμονικά προβλήματα

Τα πρόωρα παιδιά, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να υποφέρουν από πνευμονικά προβλήματα

Τα παιδιά που γεννιούνται πολύ πρόωρα -στις 25 εβδομάδες κύησης ή νωρίτερα- ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να υποφέρουν σε όλη τους τη ζωή από πνευμονικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν η Janet Stocks από το University College του Λονδίνου και οι συνάδελφοί της, η μελέτη τους έδειξε ότι τα υπερβολικά πρόωρα μωρά που είχαν κατορθώσει να επιζήσουν έως την ηλικία των 11 ετών παρουσίαζαν πιο συχνά παθολογική πνευμονική λειτουργία και είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν λάβει διάγνωση άσθματος, σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί μετά τη συμπλήρωση της 39ης ή της 40ήςεβδομάδας κύησης.

«Πολλά από τα παιδιά αυτά ενδέχεται να μην λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη για να εντοπίσουν όλα τα μωρά που είχαν γεννηθεί στη Βρετανία και την Ιρλανδία στις 25 εβδομάδες κύησης ή νωρίτερα, μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 1995.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα παιδιά και έλεγξαν την πνευμονική τους λειτουργία και την υγεία του αναπνευστικού τους συστήματος σε ηλικία 2, 6 και 11 ετών, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά παιδιών της ίδιας ηλικίας, του ίδιου φύλου και της ίδιας εθνικής καταγωγής.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, έδειξαν ότι πάνω από τα μισά παιδιά (56%) είχαν παθολογικά αποτελέσματα σπειρομέτρησης -μιας εξέτασης που εκτιμά τη δύναμη των πνευμόνων. Επιπλέον, ένα στα τέσσερα παιδιά έπασχε από άσθμα, αν και 65% των παιδιών δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα από το αναπνευστικό κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

«Με την πάροδο της ηλικίας, καθώς οι πνεύμονες μεγαλώνουν και η διάμετρος των αεραγωγών αυξάνεται, τα παιδιά τείνουν να είναι λιγότερο επιρρεπή σε επεισόδια συριγμού και τα συμπτώματά τους μειώνονται», εξήγησε η Stocks.

Ωστόσο, καθώς υπάρχει φόβος τα συμπτώματα να επανεμφανισθούν στη μετέπειτα ζωή των ατόμων με τη μορφή πρώιμης έναρξης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, επεσήμανε η ερευνήτρια, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πολύ πρόωρα πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτική βάση για ενδεχόμενα αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγή: myhnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *