Ενα νέο, ασφαλές, αντισυλληπτικό χάπι, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει φυσικό οιστρογόνο και παρέχει αποτελεσματική αντισυλληπτική προστασία είναι ήδη στη διάθεση των γυναικών και στη χώρα μας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι ρυθμίζει και ομαλοποιεί τις διαταραχές της περιόδου, ενώ μειώνει και τις ημέρες της εμμήνου ρύσης, όπως και την καθημερινή αιμορραγία.
«Το νέο χάπι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί σε αρμονία με το γυναικείο σώμα, παρέχοντας τα κατάλληλα επίπεδα ορμονών την κατάλληλη στιγμή, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κρεατσάς.
«Οι γυναίκες παίρνουν το χάπι καθημερινά για 28 ημέρες ως εξής: τα πρώτα 26 χάπια παρέχουν ορμόνες και τα δύο τελευταία είναι ελεύθερα δραστικής ουσίας. Αυτό γίνεται για να λαμβάνουν οι γυναίκες τακτικά το χάπι τους και να το ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ρουτίνα. Ετσι, βελτιώνεται η συνέπειά τους κι έχουμε πλέον «συμμόρφωση» ως προς τη χρήση των χαπιών, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της επιτυχούς αντισύλληψης».
Συνδυασμός
«Ο νέος συνδυασμός «βαλεριανικής οιστραδιόλης» και «διενογέστης» είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη μείωση της ποσότητας αίματος σε γυναίκες που πάσχουν από έντονη, παρατεταμένη και συχνή εμμηνορρυσία. Χάρη στην ειδική σύνθεσή του, μειώνει τον αριθμό των ημερών που διαρκεί η έμμηνος ρύση και την καθημερινή ένταση της περιόδου.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η «17-β οιστραδιόλη» είναι το οιστρογόνο με το οποίο είναι περισσότερο εξοικειωμένο το σώμα των γυναικών. Επειτα από δεκαετίες χρήσης «αιθινυλοιστραδιόλης», το χάπι αυτό δίνει διέξοδο στον τομέα των επιλογών αντισύλληψης για τις γυναίκες.
Προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αντισυλληπτικού χαπιού που περιέχει «οιστραδιόλη» υπήρξαν ανεπιτυχείς. Ιστορικά, το νέο αντισυλληπτικό είναι το αποτέλεσμα πολυετούς κλινικής έρευνας και το πρώτο παγκοσμίως διαθέσιμο αντισυλληπτικό χάπι που έχει μελετηθεί εκτενώς σε γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών», καταλήγει ο κ. Κρεατσάς.
Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οικογενειακού Προγραμματισμού, ο πρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού», επίκουρος καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας, Νίκος Σαλάκος, επισήμανε ότι στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν χάπι αντισύλληψης ξεπερνούν το 30%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%!
Δύο στις τρεις γυναίκες (ποσοστό 64%), απέναντι σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, επιλέγουν την έκτρωση, επιλογή που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.
«Η έννοια της αναπαραγωγικής υγείας υπονοεί ότι η γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση να βιώνει μια ικανοποιητική και ασφαλή σεξουαλική ζωή, καθώς και ότι έχει την ελευθερία να αποφασίζει αν και πότε θέλει να δημιουργήσει την οικογένειά της», επισημαίνει η καθηγήτρια της μαιευτικής σχολής στα ΤΕΙ Αθηνών, Κ. Λυκερίδου.
Και νέο χάπι για επείγουσα αντισύλληψη
Προστασία από ανεπιθύμητη κύηση, ακόμα και 5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή, προσφέρει ένα νέο χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Πρόκειται για το νέο σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης «Εllaοne», που διασφαλίζει
το δικαίωμα επιλογής στην αναπαραγωγή και στον οικογενειακό προγραμματισμό. Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η συνήθης μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε ή εάν προηγήθηκε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.
Ακόμη, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των αμβλώσεων στις ενήλικες γυναίκες, αλλά και να αποτελέσει μια νέα λύση στις περιπτώσεις που νεαρά κορίτσια καταφεύγουν στις εκτρώσεις, συχνά με δυσάρεστες ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις. Μελέτες έδειξαν αποφυγή κυήσεων της τάξεως του 93% στο διάστημα 48 έως 72 ωρών από την ερωτική επαφή, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά σκευάσματα που ήταν 58%.
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαθιστά τις αντισυλληπτικές μεθόδους. Τέλος, το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης δεν μπορεί να «διακόψει» μια εγκυμοσύνη που έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτά ανέφεραν σε ειδική ενημερωτική ημερίδα ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας, Νίκος Σαλάκος και η βιολόγος-επιδημιολόγος, ειδική σε θέματα επείγουσας αντισύλληψης, δρ Ερίν Γκένερ.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Εννοείται πως δεν το λες εσύ!
Κι εμένα με προβληματίζουν όλα τα "φυσικά" και "ασφαλή" φάρμακα που υπόσχονται να καλυτερέψουν την υγεία μας κλπκλπκλπ. Ελπίζω καμμία μας να μην τα χρειαστεί. Διαβάστε στο ίντερνετ για το χάπι αυτό, υπάρχουν πολλές πληροφορίες και συζητήσεις.
Το σίγουρο είναι πως δεν το λέω εγώ!!
Για να το λες όμως εσύ, κάτι θα ξέρεις, και δεν έχω λόγω να σε αντικρούσω αφού όχι απλά δεν έχω γνώση για το συγκεκριμένο αλλά θεωρώ πως φάρμακο απόλυτα ασφαλές δεν υπάρχει…
Αυτά βέβαια περί ασφάλειας και φυσικού χαπιού τα λέει η εταιρία που το κατασκεύασε. Η διενογέστη δεν είναι καθόλου φυσική και εξακολουθεί να προκαλεί παρενέργειες όπως καρδιακές επιπλοκές και αλλαγές στη διάθεση, σαν όλα τα αντισυλληπτικά χάπια…